Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: “Şanse sunt extrem de mici în ceea ce priveşte Schengen”

0
339

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine că România are, de acum, şanse mici ca să mai adere la spaţiul Schengen. În opinia acestuia, s-a irosit o mare ocazie de a fi acceptată, în condiţiile în care europarlamentarii olandezi, care au fost rezervaţi până acum, au dat semnale că şi-au schimbat între timp optica în ceea ce priveşte România. 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că România şi-a diminuat şansele unui raport favorabil în privinţa aderării la spaţiul Schengen.Ultima oară când am discutat cu un parlamentar olandez despre Schengen acesta mi-a spus că, dacă al doilea raport e favorabil, Olanda nu mai are nimic de comentat. Din păcate, acum, eu cred că şansele sunt extrem de mici şi că, în urma acestui raport, care are foarte multe puncte negative, va fi greu să avem o decizie în ceea ce priveşte Schengen”, a declarat Marinescu, cunoscut fiind faptul că Olanda şi-a manifestat deschis rezervele aderării României la Schengen. În opinia europarlamentarului PDL, ceea ce s-a menţionat în raport sunt chestiuni directe, care nu lasă loc de nici o interpretare. “Sunt recomandări clare, care îi obligă pe cei care guvernează să le respecte”, a spus acesta.

Vizita ministrului britanic, motiv de îngrijorare

Marian Jean Marinescu a pus sub semnul întrebării şi vizita ministrului de Externe al Marii Britanii, exprimându-şi îngrijorarea faţă de faptul că William Hague a avut o întrevedere scurtă cu prim-ministrul român, Victor Ponta, chiar pe Aeroportul „Henri Coandă” – Otopeni: Pentru mine, această vizită înseamnă NATO, înseamnă cooperarea nord-atlantică, ceea ce mă îngrijorează foarte tare, pentru că, dacă n-ar exista ceva îngrijorări sau semnale, n-ar fi existat această vizită. Să vii pe aeroport, să chemi premierul pe aeroport şi apoi să pleci… Adică, a fost o situaţie destul de urgentă pentru a lua o hotărâre de a face o astfel de întâlnire. Sper ca lucrurile să se rearanjeze şi să ieşim din această situaţie în care ne-au amestecat ultimele evenimente politice, pentru că poziţia noastră în Uniune trebuie păstrată cu orice preţ, avem nevoie de această poziţie şi nu avem nevoie să fim izolaţi şi în niciun caz nu avem nevoie să intrăm sub influenţa altor state, decât a Uniunii Europene”, a spus Marinescu.

“Prelungirea programului de vot nu era necesară”

Preşedintele interimar al PDL Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat că ordonanţa privind atribuţiile Curţii Constituţionale nu a fost amendată prin lege, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale. “Partidul Democrat Liberal va ataca acest proiect de lege la Curtea Constituţională”, a anunţat acesta. Totodată, Marinescu a comentat dur prelungirea programului de vot în ziua referendumului. “S-a modificat legea ca să se stabilească programul Referendumului prin hotărâre de guvern, dar încă nu ştiu foarte exact ce s-a întâmplat. Oricum, se spune că va fi prelungit programul Referendumului de la ora 19.00 la 23.00. Programul unui referendum este prevăzut în legea referendumului care este în vigoare de foarte multă vreme, iar acolo scrie foarte clar de la 8.00 la 20.00. Vă întreb ce părere aveţi dumneavoastră de această prelungire până la ora 23.00? Cine credeţi că se duce la vot la ora 22.30 la Gubaucea, Verbiţa? De ce credeţi că s-a făcut această prelungire?”.

“Decizia le aparţine românilor”

Liderul democraţilor doljeni este de părere că prelungirea până la ora 23.00 nu era necesară, dar a fost luată pentru a se putea frauda votul. “Am experienţa campaniilor electorale. S-a întâmplat câteodată ca, la ora 21.00, în câteva localităţi, să mai existe votanţi, în special la alegerile locale. Când sunt foarte mulţi interesaţi dintr-o comună să primească voturi, lucruri care se puteau rezolva foarte simplu prin prelungirea cu o oră a programului de vot. Dar să votezi până la ora 23.00 mi se pare că ori parlamentarii habar nu au de realitatea din această ţară, ori că ai o intenţie care, după părerea mea, nu este foarte onestă. Cred că se mizează pe lăsarea întunericului şi pe oboseala celor din secţiile de votare. Cred că această prelungire nu are decât un singur scop şi anume acela de a crea posibilitatea fraudării votului”, a declarat preşedintele interimar al PDL Dolj. În acelaşi timp, Marinescu a recunoscut că decizia le aparţine cetăţenilor care vor decide “dacă România merge în continuare pe acest drum – cu probleme şi cu necazuri, dar un drum către stabilitate şi democraţie stabilă – sau va merge în direcţia opusă”.