Copii mulţumiţi după prima zi de Evaluare Naţională

0
374

Zi plină de emoţii, ieri, atât pentru absolvenţii clasei a VIII-a, care au dat examenul scris la Limba şi literatura română, cât şi pentru părinţii sau bunicii lor, cei care i-au însoţit şi i-au aşteptat, timp de două ore, atât cât s-a desfăşurat proba. Se pare că, aşa cum au spus atât elevii, cât şi cadrele didactice, subiectele nu au fost foarte dificile, totul în rezolvarea lor ţinând în primul rând de atenţie în redactare.

examenIeri, a debutat Evaluarea Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, pe baza rezultatelor fiind obţinută admiterea la liceu. Peste tot, la toate cele 157 de Centre de Examinare din judeţ, a fost forfotă, mai ales dincolo de porţile unităţilor de învăţământ unde se susţinea proba la Limba şi literatura română, acolo unde părinţi, bunici şi prieteni îi aşteptau pe candidaţi, fiecare încercând să afle „la cald” ceea ce a fost în săli şi cum s-au descurcat protejaţii lor.

Cu câţiva dintre ei am vorbit şi noi, iar fiecare a părut uşurat şi, mai ales, încrezător. «Mi s-au părut subiecte extrem de abordabile şi chiar nu ne aşteptam să ne pice din „liric”, aşa cum mai fusese în anii precedenţi. Nici la gramatică nu a fost dificil, dar, pentru următoarea probă, la matematică am ceva emoţii, însă sper să trec cu bine» – Maria Pătrună, elevă la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, acolo unde şi-ar dori să continue. «A fost super-uşor, nici nu ne aşteptam. S-a dat din tematică şi ne-au ajutat şi simulările anterioare. Nu am nici un fel de emoţie pe mai departe şi vreau la „Buzeşti” şi am speranţe» – Alexandra Bucur.  Lângă ea, cu emoţii mai mari, de care a vrut să se detaşeze, era bunica sa,  Jeni Stoichiţă: „Am avut ceva-ceva , hai să nu le zic emoţii, dar am trecut peste ele. Avem încredere în fata noastră şi suntem convinşi că va fi bine”.

Pentru orice copil care se simte bine pregătit, subiectele par uşoare, dar totul ţine de concentrarea în timpul susţinerii examenului. Am vorbit cu un cadru didactic de Limba română, căruia i-am cerut părerea. „Am văzut subiectele şi pot spune că au avut un grad de dificultate de la mediu spre uşor. Depinde cum s-au descurcat copiii şi cât de concentraţi au fost”, a precizat prof.  Raluca Diaconu, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Două cazuri aparte şi 153 de absenţi

examen (1)Revenind la datele statistice, cele care, până la urmă dau rezultatele, prima zi a trecut cu bine şi, pentru prima dată, după foarte mulţi ani, nu s-a înregistrat vreun eliminat din timpul examenului. Au fost două situaţii deosebite, la Bistreţ, dar din motive obiective. „Pot spune că, din totalul de 4.357 de înscrişi am avut prezenţi 4.202, 153 fiind absenţi, iar doi, de la Şcoala Gimnazială din Bistreţ, nu s-au prezentat din motive obiective, fiindu-le aprobată susţinerea examenului, începând cu ora 13.00. Nu a fost înregistrată nicio eliminare, iar pe 21 iunie va fi susţinută proba la matematică. Reamintim că rezultatele preliminarii vor fi afişate pe 26 iunie, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00 urmând să fie depuse contestaţiile, pe 30 iunie având loc afişarea finală a acestora”, a menţionat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.