George Cristian Maior:“ “România este o ţară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care ţara noastră l-a mai avut”

0
71

atlanticAmbasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a participat miercuri, 15 iunie 2016, la conferinţa „Black Sea Energy and Security”, organizată de Atlantic Council, fiind vorbitor în cadrul panelului “The Changing Military Balance in the Black Sea”. În cadrul evenimentului au fost evaluate provocările actuale ale contextului de securitate din regiunea Mării Negre. Ambasadorul George Cristian Maior a subliniat faptul că, din punct de vedere istoric, Marea Neagră a fost dominată military, fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, însă această situaţie s-a schimbat în anii ’90. “Ceea ce sperăm pentru viitorul Mării Negre este cooperarea la nivel politic; respectarea dreptului internaţional, inclusiv libertatea de navigaţie; un spaţiu în care statele sunt libere să îşi aleagă opţiunile lor de politică externă şi în care aspiraţiile oamenilor de a trăi o viaţă mai bună în societăţi democratice şi libere sunt îndeplinite; o securitatea energetică sporită şi o mai mare conectivitate în jurul bazinului Mării Negre”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior. “Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcaţie între Occident şi Rusia”, consideră ambasadorul George Cristian Maior. El a arătat că se remarcă o creştere a capacităţilor militare ruseşti în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia şi în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate şi instabilitate. “România este o ţară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care ţara noastră l-a mai avut. De această dată, datorită faptului că suntem membru NATO şi UE, regiunea Mării Negre a câştigat mai multă atenţie la nivel strategic şi, în consecinţă, aliaţii iau în considerare o prezenţă regulată, multinaţională a NATO în Marea Neagră, în conformitate cu dreptul internaţional. Parteneriatul şi contribuţia SUA la aceste măsuri rămân extrem de importante pentru a face din Marea Neagră o regiune mai sigură. European Reassurance Initiative este o dovadă a implicării SUA şi dorinţei sale de a sprijini securitatea aliaţilor”, a declarat George Cristian Maior.

Ambasadorul român a arătat că România îşi dovedeşte, la rândul său, implicarea, alocând 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare începând din 2017. “În acelaşi timp, Aliaţii întăresc dialogul politic şi cooperarea cu Georgia, Ucraina şi Moldova, state care au nevoie de asistenţă pentru a face faţă provocărilor la adresa securităţii”, a precizat George Cristian Maior.