Consiliul Europei a prelungit, cu un an, sancţiunile contra Rusiei

0
64

consiliuConsiliul UE a prelungit, până la 23 iunie 2017 măsurile restrictive impuse ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei şi a Sevastopolului. Săptămâna curentă ar urma să fie extinse şi sancţiunile economice împotriva Rusiei, transmite Euractiv. Potrivit Reuters, care citează surse diplomatice, săptămâna viitoare, Uniunea Europeană va extinde sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru încă şase luni. Sancţiunile se aplică persoanelor şi societăţilor din UE şi vizează strict teritoriul Crimeei şi al Sevastopolului, potrivit unui comunicat oficial.

Sancţiunile includ interdicţii cu privire la:

– importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol.

– investiţiile în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că nici cetăţenii europeni, nici societăţile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entităţi în Crimeea, să finanţeze societăţi din Crimeea sau – să furnizeze servicii conexe.

– serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol, de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepţia cazurilor de urgenţă.

– exportul anumitor mărfuri şi tehnologii către societăţile din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicaţiilor şi energiei, precum şi al celor legate de prospectarea, explorarea şi extracţia de petrol, gaze şi resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistenţă tehnică şi furnizarea de servicii de brokeraj, de construcţii sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.

În comunicat se reaminteşte faptul că Uniunea Europeană continuă să condamne anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi îşi menţine angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaştere.

Bruxellesul a impus în martie 2014 primele sancţiuni ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei şi la acţiunile Moscovei de destabilizare deliberată a Ucrainei.