Închiderea stagiunii artistice 2011-2012 va avea loc la Teatrul Liric „Elena Teodorini” mâine, 21 iunie, ora 19.00, cu opera „Tosca”, de Giacomo Puccini – „un spectacol-eveniment”, după cum îl anunţă managerul instituţiei, Antoniu Zamfir, „cu o distribuţie de excepţie”. La pupitrul dirijoral se va afla Adrian Morar, de la Opera Română din Cluj-Napoca, iar rolul Floriei Tosca va fi interpretat de Dragana Radakovic, soprană la Opera din Belgrad, Serbia. Noua stagiune va debuta la Liricul craiovean pe data de 11 octombrie a.c., cu o premieră: opera bufă „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini. Până atunci însă artiştii instituţiei vor mai oferi două concerte în aer liber, în Piaţa „Mihai Viteazul”.
«Încheiem această stagiune cu „Tosca”, pe care am gândit-o ca un spectacol-eveniment, prin care să încununăm activitatea artistică pe care am avut-o. A fost o stagiune destul de grea şi de solicitantă…», a menţionat managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”, Antoniu Zamfir. Reprezentaţia – în regia lui Tamas Ferkay şi scenografia lui Răsvan Drăgănescu – va avea loc mâine-seară, sub conducerea muzicală a dirijorului Adrian Morar, de la Opera Română din Cluj-Napoca. Alături de Corul şi Orchestra Teatrului Liric (concert-maestru Dan Bozgan, maestru de cor Lelia Candoi) îşi va da concursul Corul de copii „Aspiraţii” al Şcolii Generale nr. 39 „Nicolae Bălcescu”, pregătit de Agata Petrencu.
„Distribuţia este şi ea una de excepţie”, a adăugat Zamfir. În rolul Floriei Tosca publicul craiovean o va putea vedea şi asculta pe soprana Dragana Radakovic, de la Opera din Belgrad (Serbia). Este pentru a treia oară când aceasta colaborează cu Teatrul Liric, după spectacolele cu operele verdiene „Nabucco” şi „Aida”. I se vor alătura tenorul Stelian Negoescu (Mario Cavaradossi), baritonul Ştefan Ignat – Bucureşti (Baronul Scarpia), basul Dragoş Drăniceanu (Cesare Angelotti), basul Sorin Drăniceanu (Sagrestano), Ioan Cherata (Sciarrone), Ion Sandu Filip (Spoletta), Dragoş Dragomirescu (Temnicerul) şi Mihaela Leonte (Păstorul).
Operă în trei acte, de Giacomo Puccini, pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama „La Tosca” a dramaturgului francez Victorien Sardou, „Tosca” a avut premiera pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Constanzi” din Roma, rolul titular fiind deţinut atunci de soprana româncă Hariclea Darclée. Ca şi drama din care este inspirată, opera are un caracter revoluţionar. Ea evocă lupta dusă la începutul secolului al XIX-lea de poporul italian împotriva monarhiei habsburgice, care în acea vreme stăpânea Italia, fond pe care se desfăşoară povestea de dragoste dintre pictorul Mario Cavaradossi şi cântăreaţa Floria Tosca.
Un bilet pentru spectacol costă 30 de lei – categoria I (cu reducere la 20 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari), 20 de lei – categoria a II-a (15 lei cu reducere), 15 lei – categoria a III-a (10 lei cu reducere), 8 lei pentru grupuri organizate (peste 15 persoane). Puteţi solicita alte informaţii la Agenţia Teatrului Liric „Elena Teodorini”, tel. 0351.44.24.71.
Baritonul Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale Române din Bucureşti: După un an plin de succese, pe care le-am reputat atât aici, la Craiova, cât şi în străinătate, alături de soliştii de la acest teatru, iată-ne ajunşi într-o zi în care trebuie să tragem linie şi să spunem ce am făcut. Au fost nenumărate spectacole pe care le-am susţinut alături de colegii mei şi alături de prieteni, la Craiova şi peste hotare. A fost un an plin de operă, plin de încântarea sufletului… „Aida”, „Nabucco” au avut aici un succes deosebit. Cred că merită spus şi reamintit în permanenţă oamenilor faptul că aici există Operă, că pot fi permanent alături de artişti şi de această instituţie, oferindu-le suportul şi primind înapoi spectacole de calitate. Teatrul din Craiova are nevoie de susţinere. Fără susţinerea publicului este foarte greu să trăieşti…».
Basul Sorin Drăniceanu – Teatrul Liric „Elena Teodorini”: «E o plăcere să cânt din nou alături de colegii mei din străinătate şi din ţară, cu care am colaborat şi pe alte scene. Este o echipă sudată, zic eu, şi vă asigur că va fi un spectacol deosebit, de aceea invităm publicul să nu-l piardă».
Odată încheiată stagiunea 2011-2012, activitatea artiştilor Liricului craiovean va continua, prin prezentarea, în Piaţa Mihai Viteazul”, a două concerte, ambele sub bagheta dirijorală a maestrului George-Florian Zamfir. Unul va avea loc pe 30 iunie, sub genericul „Bijuterii muzicale”, şi va fi susţinut de orchestra de cameră a teatrului. Celălalt va fi prezentat pe data de 7 iulie, de corul instituţiei, care, sub genericul „Coruri celebre din opere şi operete”, va oferi spre audiţie lucrări din muzica clasică românească şi universală.
«Pe lângă această direcţie de lucru artistică va mai exista una administrativă. Vă reamintesc că au început să fie analizate decorurile şi costumele pe care le deţinem, pentru a ne face o imagine foarte clară a ceea ce înseamnă, din punctul de vedere al bazei materiale, instituţia noastră», a declarat managerul Antoniu Zamfir. Deschiderii noii stagiuni artistice – la 11 octombrie, cu premiera operei „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini – nu îi va urma, cum poate publicul se aştepta, o nouă ediţie a Festivalului „Elena Teodorini”.
«Aceasta va avea loc în anul 2013. Am decis, împreună cu Primăria Craiova, ca acest festival – pentru a avea impactul necesar la public – să fie organizat din doi în doi ani. O să vă rezervăm atunci câteva surprize, gândind foarte serios un concurs internaţional de canto şi o premieră cu o operă care n-a mai fost pusă de foarte mult timp în scena instituţiei noastre, dar despre care o să aflaţi la timpul potrivit», a explicat Zamfir.