G20 cere reducerea măsurilor de austeritate și dă asigurări că Grecia rămâne în zona euro

0
326
Lael Brainard

Ţările dezvoltate şi cele emergente din cadrul G20 cer reducerea măsurilor de austeritate bugetară în Europa în faţa deteriorării situaţiei economice, a declarat un oficial american care participă la discuţiile de la Los Cabos (Mexic). „Vedem o schimbare în discuţia europeană privind importanţa critică a susţinerii cererii şi creării de locuri de muncă”, a confirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, subsecretarul Departamentului american al Trezoreriei, Lael Brainard. „În mod important, există o recunoaştere a necesităţii de a evalua planurile de reechilibrare a bugetelor pe baze structurale, pe scurt, de a recunoaşte deteriorarea situaţiei economice”, a adăugat ea. Întrebată dacă Germania aprobă această idee de reducere a măsurilor de austeritate, Brainard a răspuns: „Da, am auzit acest lucru din partea colegilor noştri germani, ei ţin cont de cerere în gândirea lor pe termen scurt”.

Pe scurt, G20, adică grupul statelor dezvoltate şi emergente, care reuneşte aproape 90% din PIB-ul mondial, „îşi ia angajamentul să ia măsurile necesare pentru consolidarea creşterii mondiale şi restaurarea încrederii”, indică proiectul declaraţiei finale a summitului din Mexic, din care AFP a prezentat ieri o copie. „În cazul în care situaţia economică se va deteriora în continuare, statele care dispun de suficient spaţiu de manevră bugetară sunt pregătite să coordoneze şi să implementeze măsurile bugetare necesare pentru a susţine cererea internă”, adaugă proiectul. „În acest context, salutăm planul Spaniei de a recapitaliza sistemul său bancar şi anunţul de susţinere din partea Eurogrup şi a autorităţii de restructurare financiară spaniolă (Frob)”, declară G20.

Referitor la Grecia, membrii G20 afirmă în proiectul de comunicat final că „este şi va rămâne în zona euro”, însă ea „trebuie să îşi respecte angajamentele” pentru redresarea situaţiei sale economice şi financiare, a declarat, luni, preşedinţia franceză. După mai multe săptămâni de incertitudine politică, Grecia rămâne, încă, într-o situaţie economică dificilă şi va rămâne fără bani la începutul lunii iulie.