Manchester City și Manchester United luptă pentru Cupa Angliei pe 25 mai

0
208

Finala Cupei Angliei din acest an le pune față în față pe marile rivale din orașul Manchester. City și United vor lupta pe 25 mai, de la ora 17:00, pe stadionul Wembley din Londra și vor încerca să-și treacă în palmares un nou trofeu.

După ce a produs surpriza în sferturile de finală, când a eliminat-o pe Liverpool, Manchester United a avut noroc în semifinale și a învins-o pe Coventry City la loviturile de departajare. În schimb, formația lui Pep Guardiola a avut o misiune ceva mai dificilă în semifinale, unde a învins-o pe Chelsea cu 1-0.

Manchester City a câștigat Cupa Angliei de șapte ori în istorie, ultima dată în 2023. De la venirea lui Pep Guardiola, formația de pe Etihad Stadium a câștigat Cupa Angliei de două ori. În schimb, United are un palmares mai bogat, cu 12 Cupe ale Angliei în palmares. Totuși, e de menționat că ultima a fost câștigată abia în 2016.

După un sezon slab în Premier League, United ar avea nevoie de o victorie de moral în Cupa Angliei, dar misiunea contra lui City se anunță infernală. Formația lui Pep Guardiola are 6 victorii în ultimele 7 partide cu United și un lot considerabil mai valoros.

Acesta este și motivul pentru care City are o cotă infimă să câștige Cupa Angliei în acest an: 1.15. În schimb, United are cota 5.50. Pentru victoria în timpul regulamentar, formația lui Guardiola are cota 1.32, egalul are 5.30, iar succesul lui United are 8.45.

Finala Cupei Angliei va fi televizată în țara noastră pe postul Pro Arena.

Cupa Angliei, o competiție înființată în 1871

Cupa Angliei este o competiție cu o istorie bogată. Mai exact, sunt mai bine de 150 de ani de când această competiție a luat naștere. Când aruncăm o privire asupra istoriei Cupei Angliei, putem vedea că s-au petrecut numeroase momente de-a dreptul inedite. Un exemplu în acest sens este confruntarea dintre Crystal Palace și Hitchin, încheiată la egalitate, scor 0-0. În urma acestui rezultat, ambele echipe au avansat în Cupa Angliei. O situație asemănătoare s-a întâmplat și în cazul unui meci care nici măcar nu a avut loc. Queen’s Park FC și Donnington School nu s-au pus de acord asupra datei la care să joace, așa că s-a decis ca ambele să meargă mai departe.

O altă situație atipică a trăit-o Queens Park, care a ajuns până în semifinale fără să joace vreun meci. Asta deoarece echipele adverse nu s-au prezentat la meci ori a fost un număr inegal de adversare la tragerea la sorți.

În istoria Cupei Angliei, 44 de echipe au reușit să câștige trofeul până în prezent, iar acest număr va rămâne și după finala din 2024. Cel mai bine se situează Arsenal Londra, care a ridicat trofeul de 14 ori. Exemple precum Portsmouth (2008), Wigan (2013) și Leicester (2021) au confirmat însă că această competiție este una a surprizelor, ce poate fi câștigată și de echipe mai mici.

Ashley Cole este jucătorul care a câștigat Cupa Angliei de cele mai multe ori în istorie, de șapte ori. El a doborât un record vechi de mai bine de 120 de ani și a intrat în istorie. De asemenea, managerul Arsene Wenger se poate mândri și el cu cele șapte trofee câștigate. Wenger este cel mai titrat manager din istoria Cupei Angliei. Cel mai bun marcator din istoria finalei Cupei Angliei este Ian Rush, cu 5 reușite. Cupa Angliei este așadar una dintre cele mai interesante competiții din lume, ce stârnește multă pasiune și orgolii infinite.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.