Comisia prezintă măsuri de urgență pe termen scurt și opțiuni pentru îmbunătățiri pe termen lung

0
599

Comisia Europeană o serie de măsuri suplimentare pe termen lung pentru a contracara prețurile ridicate la energie și pentru a aborda posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia.

Ca răspuns la prețurile excepțional de ridicate și de volatile la energie din ultimele luni, Comisia a prezentat ieri,18 mai, o serie de măsuri suplimentare pe termen lung pentru a contracara prețurile ridicate la energie și pentru a aborda posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia. Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de domenii în care organizarea pieței energiei electrice ar putea fi optimizată astfel încât să devină adecvată pentru tranziția de la combustibilii fosili și mai rezilientă la șocurile prețurilor, fiind totodată capabilă de a proteja consumatorii și de a livra energie electrică la prețuri accesibile.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „UE a creat o piață funcțională și interconectată a energiei, care continuă să ne ofere o aprovizionare fiabilă cu energie și în situația dificilă de astăzi. Însă vremurile excepționale impun luarea unor măsuri excepționale, iar astăzi prezentăm măsuri suplimentare pe care statele membre le pot lua pentru a combate creșterea prețurilor. Întrucât Rusia își continuă războiul neprovocat din Ucraina, trebuie, de asemenea, să ne pregătim pentru eventualitatea unor întreruperi ale aprovizionării cu gaze și pentru impactul acestora, planificând măsuri de solidaritate și posibile intervenții la nivelul prețurilor. În paralel, avansăm în eforturile noastre de a îmbunătăți piața energiei electrice pentru a proteja mai bine consumatorii, pentru a reduce volatilitatea prețurilor și pentru sprijini în continuare tranziția verde.

Măsuri de intervenție pe termen scurt

Comisia invită statele membre să utilizeze în continuare setul său de instrumente privind prețurile la energie, care conține măsuri de reducere a facturilor la energie plătite de consumatorii europeni. În plus, statele membre dispun de o serie de măsuri pe termen scurt pe care le pot utiliza atât în prezent, cât și în cursul următorului sezon de încălzire.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/pietele-energiei-comisia-prezinta-masuri-de-urgenta-pe-termen-scurt-si-optiuni-pentru-imbunatatiri-2022-05-19_ro