La ceas de sărbătoare, mulți ani Colegiului Național “Elena Cuza”!

0
1860

Ziua de 21 mai – prilej de mare sărbătoare pentru Colegiul Național “Elena Cuza”. Anul acesta, prestigioasa instituție de învățământ împlinește 187 de ani de activitate în slujba educației. Înființat în 1833, ca pension de fete, de Lazaro-Otetelișanu, al cărui nume l-a și purtat la început, a fost prima şcoală de fete din Principatele Române, după model apusean. Elevele admise în aceasta şcoală trebuia să ştie “a citi şi scrie” într-o limbă străină. Tradiția a fost păstrată, căci și acum colegiul este recunoscut pentru performanțele sale în studierea limbilor moderne.

“Indiferent de numele pe care l-a purtat de-a lungul istoriei, școala și-a păstrat intacte standardele, rămânând un reper al învățământului doljean și național”, ne-a declarat prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiul Național “Elena Cuza”. “Rezultatele obținute la olimpiade școlare, la concursuri de admitere în învățământul universitar o atestă din plin. A existat, de aceea, o permanentă preocupare a conducerii și a corpului profesoral pentru a menține colegiul în ritmul dinamicii economico-sociale. Nevoia de adaptare a adus schimbări de viziune materializate în apariția clasei de Știintele naturii, bilingv germană, înființarea cercului de Robotică, implicarea în proiecte europene”.

Colegiul Național “Elena Cuza” este o școală iubită și apreciată de elevii, profesorii, absolvenții săi. Pentru toți reprezintă locul formării intelectuale și morale. Ziua școlii este în fiecare an momentul când se reunesc pentru a o cinsti. Sala de festivități devine neîncăpătoare pentru părinți, copii, dascăli , oficialități, personalități ale vieții culturale și științifice. Spectacolul dedicat Zilei Școlii dovedește preocuparea pentru emulație culturală și posibilitățile pe care colegiul le oferă elevilor pentru a-și cultiva talentul și pasiunile. Anul acesta, însă, modul în care Colegiul Național “Elena Cuza” își sărbătorește istoria este neobișnuit. Legătura temeinică dintre copii, profesori, părinți nu s-a păstrat. Școala online a continuat, colegiul organizându-se încă de la începutul acestei perioade pentru nu se pierde ritmul învățării și pentru a-i asigura pe elevi și pe părinții lor că educația este, înainte de toate, rezultatul unui proces de comunicare și el se poate desfășura dincolo de ziduri.

De acasă vor spune cu toții “La mulți ani!” școlii lor, așteptând cu speranță revenirea la normalitate.