Prozatorul Radu Sergiu Ruba revine la Craiova pentru a-şi lansa cel mai recent roman

0
122

Prozatorul Radu Sergiu Ruba va reveni la Craiova miercuri, 22 mai 2019, pentru a-şi lansa cel mai recent roman, „Guantanamo”, apărut la finele anului trecut la Editura Tracus Arte. Evenimentul va avea loc la ora 17.00, în Sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

«„Guantanamo” este cel de al treilea roman al meu, după „Demonul confesiunii” (2004) şi „O vară ce nu mai apune” (2014). Stilul şi  vocea auctorială de acum diferă de cele dinainte, opţiune impusă de modul de a lua cu asalt de fiecare dată versanţii subiectelor. Demonul era scris la persoana întâi, dar la două mâini, ca alternanţă a jurnalelor celor două personaje de căpătâi. Vara, autobiografie şi istorie de familie, recurge narativ tot la prima persoană a singularului. În schimb, despre Medeea mi s-a părut potrivit să scriu la persoana a treia», spune autorul, care, în urmă cu aproape un an, a fost prezent la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor Craioveni”.

Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954 în Ardud, judeţul Satu Mare, și a urmat studii de limbi străine, franceză şi engleză, la Universitatea Bucureşti. A lucrat ca profesor de franceză în sistemul preuniversitar, ca lector în programul Cambridge Standard English al British Council din capitală, ca inspector în Ministerul Educaţiei, responsabil cu învăţământul pentru elevii şi studenţii deficienţi de vedere. În această calitate, a înfiinţat patru şcoli de profil, două licee şi două postliceale de balneofizioterapie care funcţionează şi astăzi. A fost, de asemenea, consilier al ministrului Muncii pe problematica dizabilităţii contribuind la adoptarea unor măsuri administrative şi a unor acte normative. A debutat editorial în 1983, la „Cartea Românească”, cu volumul de versuri „Spontaneitatea înţeleasă”, urmat de alte patru cărţi de poeme și două antologii de autor cu extrase din volumele amintite.