Conferința „Experimente artistice la Departamentul Modă-Design Vestimentar”, la Muzeul de Artă Craiova

0
118

Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București vor organiza joi, 23 mai 2019, conferința cu tema „Experimente artistice la Departamentul Modă-Design Vestimentar”, susținută de lectorii universitari dr. Sergiu Chihaia și Răzvan Vasilescu. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 17.00, în Sala Oglinzilor a muzeului craiovean, iar intrarea publicului va fi liberă.

Sergiu Chihaia (n. 1982, Verejeni, Republica Moldova) este artist vizual cu specializarea Modă. A absolvit cursurile Universității Naționale de Arte București, obținând și titlul de Doctor în Arte Vizuale, iar în prezent este cadru didactic titular la departamentul Modă, în cadrul aceleiași instituții. Are patru expoziții personale: „Regatul din hartie”, Galeria Galateca, București (2016), „Exodus wonderland II”, Galeria Simeza și Galeria Atelier 030202 (2016, 2015), și una de costume, la Centrul Comercial Sun Plaza București (2011). A participat cu lucrările sale la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții private din Anglia, Italia și România. În 2014 a câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului „Arte în București”, ediția a V-a. „Este sculptor, textilist și designer, iar în focul creației le îmbină pe toate, devenind scenograf. Astfel, artistul reface istoria lumii ca o scenă, un spațiu de expunere pentru dramele, fericirile și izbânzile omului”, precizează organizatorii.

Răzvan Vasilescu (n. 1977, Giurgiu) este, de asemenea, artist vizual cu specializarea Modă. În 2000 a absolvit cursurile Universității Naționale de Arte București, din 2005 este asistent universitar la departamentul Modă în cadrul aceleiași instituții, iar din 2010 este Doctor în Arte Vizuale. Este co-autor al publicațiilor „MODA Cercetare Artă Industrie” și „MODA Studiu Experiment Creație”. A deschis mai multe expoziții personale: 2011 – „Aeroport”; 2009 – „Mister Genosse”; 2003 – „Step 100%”; 2001 – „Error Couture”; 2000 – Frankenstein Couture; 1999 – F/FWD>>; 1996 – Căutări. «Concentrat asupra modei vestimentare masculine, Răzvan Vasilescu inventează conceptul de „dandidaism” (o combinație între „dandy” și „dadaism”, ce sugerează intenția de a crea imaginea unui bărbat liber de constrângeri), formulat de autor în limbajul unui manifest avangardist: „Până la urmă, împăunarea masculină este componenta propusă pentru revigorare prin dandidaism, mai puțin stilul vestimentar sau grija exagerată pentru aspectul exterior», se menționează într-un comunicat de presă al muzeului craiovean.