Despre Colegiul Naţional „Elena Cuza” nu mai sunt foarte multe de spus, având în vedere istoria pe care o are. Ieri, în sala de festivităţi a instituţiei de învăţământ, s-au marcat cei 184 de ani de existenţă, în prezenţa cadrelor didactice, de ieri şi de azi, a elevilor, a părinţilor acestora, precum şi a oficialităţilor. Momente emoţionante, care s-au constituit ca o punte între trecut şi viitor, trecând prin prezent.
Sunt ani mulţi în spate, prin care s-a trecut peste multe momente dificile, dar Colegiul Naţional „Elena Cuza” a mers mai departe şi şi-a continuat şirul performanţelor. Nu degeaba motto-ul unităţii este „Rezultate de prestigiu pentru o unitate de prestigiu”. Manifestările de ieri au fost deschise de prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional „Elena Cuza”: „Mulţumesc celor care sunteţi prezenţi, astăzi, aici, la ceas aniversar. Suntem bucuroşi să avem printre noi foşti dascăli şi elevi, cei care au dus numele liceului peste tot în lume. Sunt convins că rezultatele vor fi la fel de bune şi în continuare, anul trecut fiind pe primul loc în judeţ ca procentaj de promovabilitate la Bacalaureat, şi, pentru ceea ce a fost şi pentru ceea ce va fi, mulţumit Primăriei, care ne ajută foarte mult. Avem invitaţi de marcă lângă noi, astfel că-i invit să spună ceea ce cred despre şcoala noastră”.
Tradiţia trebuie să meargă mai departe
Primul care a ţinut să-şi exprime părerea a fost Mihail Genoiu, primar interimar al Craiovei: „Mă leagă foarte multe de acest liceu, de „Filologie-Istorie”, aşa cum se numea în anii de dinaninte de Revoluţie, deoarece aici am avut primul loc de muncă, după absolvirea facultăţii. După mine, este colegiul cu cea mai mare ţinută, prin modestie, disciplină, acurateţea procesului de învăţământ, pe tiparul pensioanelor sau colegiilor din străinătate. Cât voi lucra în Primărie voi ajuta cât pot acest liceu şi vă anunţ pe toţi, elevi şi profesori, că va continua reabilitarea clădirilor. Vă transmit să duceţi mai departe prestigiul acestui colegiu”. Prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a punctat: „Sunt bucuroasă să mă aflu aici, cu atât mai mult cu cât sunt absolventă a acestui liceu. Am aceleaşi emoţii pe care le-am avut ca elevă. Aţi păstrat ştacheta ridicată, dar sunt convinsă că o puteţi depăşi. Sunt alături de dumneavoastră şi vă recomand să vă stabiliţi o strategie de promovare a performanţelor, deoarece aveţi cu ce să vă lăudaţi”. O fostă elevă a Colegiului, a fost şi actualul consilier local municipal Bianca Predescu, care a menţionat: „Mă adresez elevilor, în primul rând, deoarece ei sunt sufletul acestei instituţii. Am absolvit cu ani mulţi în urmă, când se dădea şi treapta a II-a, iar concurenţa, aici, a fost cea mai mare, în acei ani, cinci candidaţi pe un loc. Tinerii duc mai departe tradiţia. Am lucrat, de-a lungul anilor, în calitatea mea de profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, cu foarte mulţi absolvenţi de aici, unii dintre ei ajungând în posturi înalte, inclusiv în Europa. Dacă elevii sunt sufletul, dascălii lor sunt cei care îl pregătesc, de aceea le adresez şi lor îndemnul să ducă mai departe istoria. În 1933, când bunicul meu scria monografia, prima, a aliceului, acesta se afffla pe primul loc în România, iar, mai ales după rezultatele de anul trecut de la Bacalaureat, sper să ajungă tot pe aceeaşi poziţie”.
Trecutul şi prezentul, împreună pentru viitor
Manageriatul Colegiului a gândit foarte bine manifestarea de ieri, două dintre ele fiind foarte bine legate. În primul a fost prezent un fost director, prof. Dumitru Răducanu, care a precizat: „Mă leagă o bună parte din viaţă de acesttt colegiu, 20 de ani, din care zece am fost director, un an adjunct. Am venit pe post imediat după Revoluţie, alături de o echipă cu adevărat profesionistă. Era acei ani, poate mulţi îşi aduc aminte, destul de dificilă. Având în vederea tradiţia şi pe cei care au condus, până în 1989, cu rezultate extraordinare, aveam o arecare crispare, doarece ne dădeam seama că, dacă nu reuşim, se poate face o comparaţie cu ceea ce a fost. Din fericire, având şi sprijinul colegilor, am reuşit. Acum, sunt puţin invidios, pe ceea ce au reuşit cei de acum, fiindcă au dus mai departe prestigiul şi au putut face lucruri extraordinare. Sunt convins că rezultatele vor veni, deoarece spiritul acestui liceu nu piere”. Cel de-al doilea moment a fost cel legat de actualitate: premierea celor 12 elevi şi a cadrelor didactice care i-au pregătit, pentru performanţele obţinute la fazele naţionale ale Olimpiadelor şcolare, la mai multe discipline. Practic, trecutul şi prezentul s-au întâlnit, pregătind viitorul.