Aniversare de anvergură a Colegiului Naţional „Carol I”

0
362

Ieri, Colegiul Naţional „Carol I” a fost la ceas aniversar (191 de ani de la înfiinţare), manifestările dedicate instituţiei de învăţământ preuniversitar desfăşurându-se la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ai Ministerului Educaţiei Naţionale, cadre didactice, de acum şi din anii trecuţi de la Colegiu, elevi şi părinţi ai acestora au ţinut să participe la ceremonie.

 carolSala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a fost, ieri, arhiplină, cu ocazia aniversării Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. Au fost, unii lângă alţii, profesori de ieri şi de azi, elevi, părinţi şi invitaţi. Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, după care acţiunile au mers pe firul lor normal, conform programului bine structurat. „Istoria ne uneşte astăzi, în acest adevărat templu al ştiinţei şi culturii, care este Colegiul Naţional „Carol I”. Ziua de acum este ucenicia celei de ieri. Am învăţat şi ca dascăli şi ca elevi în această şcoală. Este o datorie a generaţiei de astăzi şi a celor viitoare să ducă mai departe tradiţia acestui locaş de învăţământ, unul care este renumit nu numai în ţară, ci şi peste hotare”, a precizat prof.  Cristian Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.

Aprecieri de peste tot

carol (1)O asemenea manifestare de anvergură nu putea să aibă loc fără prezenţa unor reprezentanţi de marcă ai unor instituţii, locale sau naţionale. „Sunt deosebit de emoţionat şi onorat pentru participarea la această manifestare. Nu pot să nu mulţumesc tuturor celor de aici, din Craiova, pentru găzduirea fazei naţionale a Olimpiadei de Religie. Le-am spus tuturor din ţară că nu se poate găsi o mai mare apropiere faţă de comunitate cum este în Cetatea Băniei. Revenind la Colegiul „Carol I”, se ştie despre ceea ce înseamnă acesta în învăţământul românesc. Legătura dintre profesori şi elevi a dat roadele obţinute. Trebuie să acordăm mai multă încredere tinerilor şi, personal, sunt convins că asta veţi face aici, la dumneavoastră”, a menţionat conf.univ.dr. Vasile Timiş, director în cadrul MEN. Primarul interimar al Craiovei,  Mihail Genoiu, a ţinut să prezinte mesajul, atât al său, cât şi al Consiliului Local Municipal: „Sunt mândru că am absolvit aici. S-a menţinut ştacheta ridicată şi cred că se poate trece şi mai sus . Niciodată nu au încetat şi nu se vor opri rezultatele mari obţinute la concursuri. Vreau să mai transmit ceva: aşa după cum ştiţi, localurile Colegiului, care sunt legate şi de clădirea Operei Române, vor intra în reabilitare şi consolidare, fiind demarate procedurile de licitaţie şi de execuţie. Fondurile necesare sunt bugetate local, în aproximativ patru ani fiind realizate lucrările. De asemenea, va fi reabilitat şi bazinul de înot, unul care, la înfiinţarea sa, a fost una dintre mândriile Craiovei, dacă nu cumva şi ale României”. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, mesajul a fost transmis de prof.  Monica Leontina Sună, inspector general: „Sunt bucuroasă că sunt aici. Vorbim despre performanţă şi prestigiu, într-o unitate şcolară care le-a îndeplinit, le îndeplineşte şi le va îndeplini pe amândouă. Mulţumiri cadrelor didactice şi elevilor pentru că au dus această şcoală printre cele mai renumite în plan internaţional. Nu pot încheia decât prin „Şcoala cea mai bună din lume este cea în care înveţi să înveţi” – Nicolae Iorga”.

Premii pentru elevi şi profesori

Elevii nu au fost uitaţi, cei mai merituoşi dintre ei fiind premiaţi, alături de cei care i-au îndrumat. Este vorba de 54 de premianţi (locurile I-III) la fazele judeţene şi naţionale ale Olimpiadelor Şcolare, la diverse discipline, prin contribuţia Asociaţiei Părinţilor din „Carol I”. Şi, tot fiind ziua lor, tinerii s-au confruntat, pe terenul de sport al Colegiul „Carol I”, la fotbal, volei, badminton, etc. cu rivalii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.