Nestemate ale adâncurilor pământului, expuse spre vânzare la Craiova

0
594

targ (1)Cristale naturale montate în argint, diverse obiecte din onix, pandante, cercei şi alte podoabe hand-made din coral ori smarald, mici copaci pe ale căror ramuri sunt prinse pietre semipreţioase ce corespund semnelor zodiacale, toate încărcate de semnificaţii şi simboluri, dar şi un regal de forme şi culori – ametist, jad galben, cuarţ roz, sare de Himalaya, piatra soarelui… Pe toate le puteţi admira sau cumpăra, zilele acestea, de la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, deschis pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Sunt aduse de 35 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.) şi din străinătate (Camerun, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova) şi costă, în funcţie de zona de provenienţă, mărime şi alte caracteristici, de la câţiva lei la câteva sute de lei.

Cea de-a X-a ediţie a evenimentului s-a deschis, ieri, în prezenţa reprezentanţilor organizatorilor – Secţia de Știinţele Naturii a Muzeului Olteniei, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj. Li s-a alăturat un veteran al participării la acest Salon: geologul Oscar Edelstein, din Baia Mare. „Este deja o manifestare tradiţională pentru municipiul Craiova, dar şi de succes şi plăcută publicului craiovean. În mod special doamnelor şi domnişoarelor, care vor avea posibilitatea şi de această dată să admire aceste nestemate ale adâncurilor pământului, prelucrate sub forma unor frumoase bijuterii”, a subliniat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

expozitie (4)-horzEdiţie jubiliară fiind, Aurelian Popescu, şeful Secţiei de Știinţele Naturii, a făcut un scurt bilanţ al acestei manifestări iniţiate în anul 2008. «Cele zece ediţii ale Salonului au însemnat aproximativ 400 de expozanţi, 20 de conferinţe susţinute de 18 conferenţiari – de la instituţii de cercetare de prestigiu din România, precum Institutul Naţional de Geologie, Institutul de Speologie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Geologie ş.a. –, circa 500 de persoane care au asistat la aceste conferinţe, plus un numeros public vizitator. Cât priveşte bilanţul calitativ, putem spune că expozanţii sunt cei mai buni din România, lumea bună a mineralogiei româneşti. Majoritatea au pregătire superioară, au studii de geologie, iar ceilalţi sunt pasionaţi de mineralogie, de fosile şi geme. Din punctul meu de vedere, cel mai important este publicul craiovean, căruia i se adresează manifestarea noastră şi a cărui educare o urmărim atât prin conferinţele pe care le organizăm în cadrul Salonului, dar mai ales prin transmiterea informaţiei de către expozanţi»

expozitie (22)-horzSalonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme poate fi vizitat astăzi, în intervalul orar 9.00-19.00, iar duminică, de la 9.00 la 15.00. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, organizatorii includ, an de an, în program conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie, geologie şi din paleontologie. Craiovenii pasionaţi de minerale pot participa astăzi, 20 mai, ora 11.00, la sediul Secţiei de Știinţele Naturii (strada „Popa Șapcă” nr. 7), la conferinţa „Oltenia geologică”, susţinută de Ion Stelea, cercetător în cadrul Institutului Geologic Român din Bucureşti.

***

Andrei Gorduza (2)Andrei Gorduza este geolog şi vine din Baia Mare, acolo unde tatăl domniei sale a pus bazele unuia dintre cele mai mari muzee mineralogice regionale din Europa, instituţia purtându-i astăzi numele: Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza”. A adus la Salonul de la Craiova – la care participă încă de la prima ediţie, fără întrerupere – minerale şi bijuterii.

„Autenticitatea este foarte importantă pentru noi. Toţi ce o să găsiţi la standul nostru este doar piatră naturală. Nici un alt amestec, în afară de montura metalică”, a precizat participantul. Exponatele sale provin din toată lumea, achiziţionarea lor făcându-se în târguri specializate din Europa. Cu cât calitatea lor este mai bună, cu atât valoarea este mai mare, explică geologul.

Dintre numeroasele pietre şi bijuterii pe care le oferă spre vânzare la stand se remarcă obsidianul „curcubeu” şi „golden” obsidian, care se găseşte doar în Mexic şi pe care geologul le-a „prins” în montură de argint, dându-le formă de pandantive, dar şi un set format din pandantiv şi inel din pirită în şist, cu un aspect aparte, care îi urcă preţul la 700 lei.

***

Alain Salvador (1)-horzLa standul fraţilor camerunezi Alain Salvador şi Colins Marin, craiovenii s-au oprit, ieri, în număr foarte mare. Cei doi vin pentru a patra oară la Salonul de la Craiova şi aduc tanzanit – una dintre cele mai bine vândute pietre colorate din toate timpurile, malahit în nuanţa sa de verde închis, dar şi beţişoare parfumate şi suporturi pentru acestea, provenite din India.

***

Alexandru Vidu (1)„La Salonul de la Craiova am venit, ca întotdeauna, cu foarte multe cristale în formă brută – ametist, citrin, chihlimbar ş.a. – şi foarte multe bijuterii, în special pandantive realizate din pietre naturale, montate în argint, dar şi în alte materiale care nu oxidează. De asemenea, am adus fosile, pomişori cu pietrele zodiilor şi multe altele”, ne spune Alexandru Vidu, din Bucureşti, expozant cu care craiovenii s-au întâlnit la nouă dintre cele zece ediţii ale Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Este motivul pentru care se consideră îndreptăţit să facă aprecieri, iar una dintre ele este că „de la an la an, evenimentul are tot mai mare impact asupra publicului, lumea este mai interesată şi mai informată în acest domeniu”. Geologul mai spune că, în ultimul timp, vizitatorii i-au cerut tot mai multe pietre rare şi l-au surprins plăcut tot mai des prin faptul că au ştiut să aprecieze calitatea exponatelor.