Simpozion al arhitecților olteni, cu tema „Patrimoniul național construit, în colaps”

0
404

2018, „Anul European al Patrimoniului Cultural”, prilejuiește în Filiala euroregională Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecților din România (UAR) organizarea unui simpozion sub genericul „Patrimoniul național construit, în colaps”.

Acesta se va desfășura sâmbătă, 21 aprilie, începând cu ora 9.30, în Sala Albastră a Universității din Craiova, și va reuni arhitecți din toată țara, 6 din Republica Moldova și 2 din Ucraina, cadre didactice de la institutele de învățământ din țară, directori ai Direcțiilor Județene de Cultură din cele șapte județe din țară care au cule (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Argeș, Vâlcea, Teleorman), precum și primari ai comunelor din acele județe care dețin cule pe teritoriul lor.

Evenimentul dedicat patrimoniului construit va mai cuprinde trei zile de deplasări de documentare „în vederea cunoașterii adevăratelor stadii fizice ale monumentelor istorice ce vor face obiectul simpozionului din 21 aprilie”, precizează organizatorii. Deplasările anunțate sunt la cula Racovița din Mioveni, Necropola Regală din Curtea de Argeș, culele și biserica de la Măldărăști, conacul Neamțu din Olari (19 aprilie), cula din Almăj, locul fostei cule din Tatomirești, cula Cernăteștilor din Cernătești, cula Izvoranu din Brabova (Dolj), Mănăstirea Jitianu, noul Stadion Oblemenco din Craiova, Mănăstirea Coșuna (20 aprilie), satul Dioști (Dolj), teatrul din Caracal, teatrul din Hotărani și mănăstirea (22 aprilie).

Simpozionul din Sala Albastră a Universității din Craiova va fi însoțit de vernisarea expoziției „Culele României” și lansarea a două cărți.

Anul 2018 a fost desemnat – prin Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European și a Consiliului – „Anul European al Patrimoniului Cultural”. Principalele obiective sunt de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Sloganul este „Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor”. Anul va fi marcat de o serie de inițiative și evenimente care au loc în toată Europa, pentru a le permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural.