FRF a anunţat ieri că 6 echipe au depus dosare pentru a participa în cupele europene, aşa încât se cunosc deja cele 5 care vor reprezenta România în competiţiile UEFA
Federaţia Română de Fotbal a anunţat ieri, printr-un comunicat, că toate cele 6 echipe care au depus dosare pentru a participa în cupele europene au primit şi licenţa. Astfel, cele 5 echipe din play-off cu drept de joc în competiţiile UEFA, printre care şi Universitatea Craiova, vor reprezenta România în vară în Champions League sau Europa League. CFR Cluj se află în play-off, dar nu a aplicat pentru licenţă, fiind club în insolvenţă, iar lui FC Botoşani i-a fost acceptat dosarul, dar nu îşi poate câştiga dreptul de participare pe teren, deoarece evoluează în play-out. Deşi puteau juca în Europa dacă ar fi câştigat Cupa României, ACS Poli Timişoara şi FC Voluntari nu şi-au depus dosarele de licenţiere, astfel încât se cunosc deja reprezentantele României în competiţiile UEFA, ediţia 2017-2018. Iată comunicatul FRF: „Procesul de licenţiere a cluburilor care au solicitat licenţa de participare la competiţiile UEFA în sezonul 2017-2018 s-a încheiat astăzi, 19 aprilie 2017. Au solicitat licenţa UEFA următoarele cluburi: 1. Fotbal Club FCSB SA, 2. Fotbal Club Viitorul SA, 3. Dinamo 1948 SA, 4. Club Sportiv U Craiova SA, 5. Asociaţia Fotbal Club Astra, 6. Asociaţia Fotbal Club Botoşani. Aceste cluburi au primit licenţa pentru participarea la competiţiile UEFA în sezonul 2017-2018 din partea Comisiei pentru acordarea licenţei cluburilor – instanţa de fond. Hotărârile instanţei de fond au rămas definitive prin neapelare”.
Prin urmare, meciul decisiv pentru accederea în cupele europene a fost cel cu Gaz Mediaş Mediaş, care a şi adus intrarea în play-off, după victoria cu 1-0. Cel mai probabil, Universitatea Craiova va juca în Europa League şi partida de pe teren propriu se va desfăşura la Cluj, deşi este posibil ca până în iunie, când se ia hotărârea finală, să fie acceptată şi arena „Municipal” din Severin, acolo unde a evoluat şi Pandurii, anul trecut. Cel mai devreme, alb-albaştrii vor intra în competiţie la jumătatea lunii iulie, iar cel mai târziu, în cazul în care vor termina pe locul 3 sau vor câştiga Cupa României, vor disputa primul meci la începutul lunii august.
Ultima prezenţă în Europa, în urmă cu 17 ani
Craiova va reveni astfel în cupele europene după 17 ani de absenţă. Ultima participare a fost în Cupa UEFA, actuala Europa League, în sezonul 2000-2001, când alb-albaştrii, pregătiţi atunci de Florin Marin, au fost eliminaţi de formaţia macedoneană Pobeda Prilep. Calificarea fusese obţinută din postura de finalistă a Cupei României, sub comanda lui Emil Săndoi. Cu Pobeda, după 1-1 pe „Ion Oblemenco”, gol marcat de Cornel Papură, a urmat un eşec în fosta republică iugoslavă, 0-1, ambele reuşite ale Pobedei fiind reuşite de Nicolce Zdravevski. Din lotul de atunci al Universităţii făceau parte jucători precum: Cornel Papură, Claudiu Niculescu, Flavius Stoican, Marius Sava, Victor Naicu, Florin Şoavă, Cosmin Bărcăuan, Florin Bătrânu, Augustin Călin, Marius Mitu sau Viorel Domocoş. În 2000, Craiova revenea în cupele europene după 5 ani, fiindcă precedenta participare fusese în 1995, tot în Cupa UEFA, când craiovenii, antrenaţi de Sorin Cârţu, erau eliminaţi de bieloruşii de la Dinamo Minsk, după executarea loviturilor de departajare, ambele manşe terminându-se fără gol.