S-a oprit căldura în tot oraşul!

0
346

Craiovenii nu mai primesc căldură în apartamente. Din această săptămână, SC Termo SRL a sistat furnizarea agentului termic în tot oraşul, rămânând ca locatarii să primească, de acum încolo, doar apă caldă. Craiovenii s-au încălzit cu câteva săptămâni mai mult faţă de anul trecut, când agentul termic a fost sistat la mijlocul lunii martie. 

Nicole Degeratu

Oficial, s-a terminat iarna. Aşa au decretat reprezentanţii SC Termo SRL Craiova, care au oprit furnizarea agentului termic, la mijlocul săptămânii, către toate apartamentele din municipiu. „Am sistat căldura pentru că s-au îndeplinit toate condiţiile cerute de lege. În momentul acesta nu mai există nici o locuinţă care să se încălzească de la reţeaua publică”, a declarat Nicole Degeratu, administratorul SC Termo. Conducerea societăţii a precizat că au fost monitorizate temperaturile şi acestea au crescut peste 10 grade Celsius, aşa cum impune legea, motiv pentru care gigacaloria a fost oprită către populaţie.

Apa caldă nu va fi restricţionată

Punctele şi centralele termice ale fostei regii de termoficare sunt alimentate în continuare cu agent termic, astfel încât craiovenii să poată să primească apă caldă. „Activitatea noastră s-a redus la prepararea de apă caldă. În punctele şi centralele termice se consumă gigacalorie, dar atât cât e necesară pentru încălzirea apei destinate consumului de către populaţie. Din acest punct de vedere, locatarii trebuie să stea liniştiţi pentru că, în ciuda faptului că nu mai au căldură în calorifere, o să primească, şi de acum încolo, apă caldă la robinete”, a mai spus administratorul Nicolae Degeratu.

Asociaţiile de proprietari au cerut demult oprirea căldurii

Oprirea căldurii este un motiv de bucurie pentru locatari. Reprezentanţii SC Termo susţin că primiseră un număr mare de cereri din partea asociaţiilor de proprietari care solicitau să fie sistată energia termică la blocuri. „De acum o lună, locatarii ne-au cerut să oprim căldura în apartamente. Nu se înregistraseră temperaturile pe care ni le cere legea şi le-am spus că suntem nevoiţi să continuăm furnizarea”, mai spune Degeratu. În ultimele săptămâni, s-a înregistrat un consum mic de gigacalorii, ceea ce demonstrează că preşedinţii de asociaţii au oprit agentul termic la nivel de scară de bloc.

Încasările sunt tot mici

Pe de altă parte, nici locatarii nu se înghesuie să-şi plătească facturile din lunile de iarnă. Potrivit administratorului Nicolae Degeratu, încasările au fost destul de slabe şi în această perioadă. În ciuda faptului că Primăria Craiova scăzut preţul gigacaloriei cu 10%, se pare că acest lucru nu a influenţat ritmul plăţilor. Locatarii care s-au prezentat la casieriile asociaţiilor au fost tot puţini la număr sau au achitat doar o parte din bani, figurând în continuare cu datorii. „Încasările nu sunt nemaipomenite. Ne aşteptam să fie mai mari, pentru că tot s-a scăzut preţul gigacaloriei, dar nu se cunoaşte nici o diferenţă”, spune Degeratu.

Datoriile nu au scăzut sub 200 de milioane de lei

SC Termo SRL Craiova încasează, într-o lună, suma de 4 miliarde de lei, care nu este mult diferită faţă de cât se încasa anul trecut, în aceeaşi perioadă. „Nu este o evoluţie deloc spectaculoasă dacă ne gândim că, şi pentru aceşti bani, noi am făcut mobilizare de forţă. S-au deplasat directorii pe la asociaţii şi au încercat să îi determine pe locatari să plătească pentru a nu mai ieşi cu datorii mari din iarnă. Oamenii nu au însă bani şi nu am reuşit să strângem mai mult ca în anul trecut”, a recunoscut Nicolae Degeratu. Aflată în prag de fuzionare cu Complexul Energetic Craiova, fosta regie de termoficare continuă să figureze cu creanţe de recuperat foarte mari, de aproape 200 de milioane de lei.