Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a susţinut ieri o videoconferinţă la care au participat şi prefecţii din teritoriu, tema discutată fiind continuarea măsurilor de combatere a comerţului şi consumului de substanţe etnobotanice, produse noi cu efecte psihoactive. La nivelul judeţului Dolj au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi ai serviciilor publice deconcentrate. Au fost analizate la nivelul fiecărui judeţ rezultatele înregistrate până în prezent în urma controalelor întreprinse la magazinele care comercializau substanţe şi produse etnobotanice, de la lansarea campaniei la nivel naţional în luna februarie a acestui an. Potrivit prefectului de Dolj, la nivelul judeţului nostru sunt închise toate magazinele care comercializau astfel de substanţe. “În judeţul Dolj toate cele 12 magazine care comercializau produse etnobotanice s-au închis încă din luna octombrie a anului trecut (n.r. – 2010). Din acest punct de vedere noi nu mai avem nici un fel de problemă”, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
Prefecţii din alte judeţe au explicat că nu numai că au încercat să închidă magazinele care comercializează produse etnobotanice, dar au organizat şi o serie de acţiuni educative, mai exact în şcoli, unde s-au făcut informări în ceea ce priveşte consumul de astfel de plante cu efecte psihoactive. Aceştia au semnalat faptul că în unele judeţe comerţul pe internet nu a fost stopat, ceea ce reprezintă o reală problemă. “Îi încurajez şi pe prefecţii din alte judeţe să facă acţiuni educative, cred că până la urmă combaterea consumului se face şi prin prevenire şi acesta este un aspect important. Trebuie să colaborăm cu inspectoratele şcolare şi cu structurile care se află în subordinea noastră. Sunt importante şi controalele în care constatăm sau bănuim că s-ar consuma aceste produse. Eu am dispus controale în toate judeţele în ceea ce priveşte localurile unde s-ar putea consuma produse etnobotanice şi nu numai”, a spus Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor, în cadrul videoconferinţei de ieri.
Agenţia Naţională Antidrog intră în lupta împotriva etnobotanicelor
“Conform Reglementărilor, Agenţia Naţională Antidrog va trece în subordinea MAI. Agenţia va avea, mai ales în ceea ce priveşte etnobotanicele, mai multe activităţi, în sensul că va desfăşura atât activitatea de centralizare a datelor din acest moment, dar, împreună cu unităţile de poliţie din cadrul Inspectoratele de Judeţene şi Crima Organizată va desfăşura activităţi cu caracter preventiv la nivelul întregii ţări. Trebuie să avem în vedere o problemă importantă. Aceste magazine, deşi sunt închise, ele pot funcţiona ilegal pe un alt orar sau în timpul nopţii. Din acest motiv, trebuie să fie monitorizate aceste magazine, iar în cazul în care apar date că se reia activitatea de comerţ să fie sesizate instituţiile noastre, pentru a putea declanşa acţiunile a căror scop este de a le desfiinţa”, a afirmat Lucian Guran, adjunctul Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul de Interne.