Proiect complex de extindere și modernizare a transportului ecologic din Tg. Jiu

0
294

În data de 23 februarie 2022, UTI Construction and Facility Management, în calitate de lider al Asocierii din care mai fac parte TIAB, Urban Profile Grele și Altimate, a semnat contractul cu Primăria Municipiului Târgu Jiu pentru extinderea și modernizarea sistemului de transport în comun (troleibuze) din acest oraș. Proiectul, a cărui valoare este de peste 12 milioane de euro, a fost adjudecat în urma unei licitații publice, iar finanțarea se va realiza din fonduri europene, prin programul POR.

Conform contractului, se vor realiza lucrări de reabilitare a întregului sistem de transport electric în comun: înlocuirea și extinderea rețelei electrice de contact pentru mijloacele de transport în trafic și în incintă (zeci de kilometri de cabluri electrice de tracțiune), instalarea de cabluri de alimentare în curent continuu, echiparea cu sisteme moderne a trei substații electrice de tracțiune. De asemenea, vor fi modernizate incintelesocietății care administrează transportul public local (TRANSLOC): clădireaadministrativă, atelierele, hala, spălătoria, centrala termică, decantorul.

UTI Construction and Facility Management va executa instalațiile electrice, sanitare și termice.

Proiectul prevede și realizarea de lucrări de construcții civile și arhitecturale.

Pentru creșterea mobilității și atractivității transportului în comun, în cadrul proiectului vor fi modernizate stațiile de așteptare destinate călătorilor, iar compania Altimate va instala în troleibuze un sistem de taxare de tip e-Ticketing, pe bază de carduri contactless. Acesta este ușor de folosit de persoane de toate vârstele, este practic și permite companiei care administrează transportul public să reducă frauda.

Toate acțiunile prevăzute în contract au ca obiectiv principalreducerea emisiilor de carbon din Tg. Jiu și îmbunătățirea calității aerului pe care îl respiră locuitorii și a vieții acestora. Autoritățile locale urmărescdiminuarea numărului de autobuze și, implicit, a consumului de carburant, ceea ce va genera un consum energetic specific redus, precum și creșterea calității serviciilor destinate cetățenilor, a confortului și siguranței acestora.

Companiile UTI Construction and Facility Management și Altimate derulează în prezent un proiect similar în Mediaș, realizând lucrări de același tip pentru modernizarea transportului ecologic al acestui oraș.