Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează Ziua Olteniei printr-o serie de evenimente

0
434
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” marchează Ziua Olteniei printr-o serie de evenimente, un adevărat maraton cultural ce aduce în atenția cititorilor momentele istorice importante, tradițiile culturale, portul popular, personalitățile culturale din zona Olteniei.
Fiecare dintre secțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a pregătit pentru luni, 21 martie 2022, evenimente menite să amintească despre valorile culturale și tradiționale ale Olteniei, precum expoziții, lansări de carte, lecturi publice.
Expozițiile sunt atât în format fizic, disponibile la sediul secțiilor pentru Împrumut Carte Adulți, Copii și Tineret, de pe strada Unirii, la sediul centrul, de pe strada Mihail Kogălniceanu, cât și în format digital, pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Evenimentele organizate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” luni, 21 martie 2022, de Ziua Olteniei, sunt următoarele:
     📌 expoziție „Identități culturale oltenești în Muzeul Cărții și exilului românesc”, salonul expozițional de la etajul instituției
     📌expoziție de carte, corespondență, fotografii, manuscrise și documente inedite, salonul expozițional de la etajul instituției
     📌expoziție „Oltenia în documente multimedia”, expoziție de documente audio-video, sala „Marin Sorescu”
     📌expoziție de carte „Oltenia de ieri și de azi”, salonul expozițional de la etajul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”
     📌expoziție „Portul popular oltenesc în colecțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, sala „D. C. Giurescu”
     📌expoziție multimedia „Publicații periodice oltenești apărute până în anul 1950”
     📌expoziție multimedia „Doljul în monografii”
     📌prezentare multimedia „Botezul, tradiții în Oltenia”
     📌expoziție multimedia Horia Vintilă (obiecte personale)
     📌expoziție multimedia Nicolae Romanescu (documente personale)
     📌 prezentare multimedia, epigrame cu olteni
     📌expoziție de desene realizate de copii, reprezentând costume populare
     📌expoziție de fotografii ce prezintă costume populare românești
     📌Ansamblul Segărceanca – spectacol video „Dansuri tradiționale oltenești”
     📌lansare de carte, ora 16.00, Sala Dinu C. Giurescu, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”
                        – Viorel Păcală, „Întâmplări primitive”, editura Aius
                        – Silviu Gongonea, „O incursiune în cadrul avangardei literare
                          românești”, Editura Universitaria
                          Prezintă: Carmen Făgețeanu, Gabriel Nedelea, Petrișor Militar
   📌lecturi publice și masă rotundă: Daniela Micu, Elena Bălășanu, Livia Moreanu, Carmen Făgețeanu, Victor Pena, Viorel Păcala, Petrișor Militaru, Silviu Gongonea, Mihai Ciurea, Gabriel Nedelea
„Ne alăturăm și noi celorlalte instituții de cultură din Craiova și sărbătorim Ziua Olteniei. Pe parcursul întregii zile vom avea evenimente deosebite, la care și-au adus contribuția toate secțiile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Colegii mei au pregătit lansări de carte, expoziții, filme de prezentare a costumelor populare din zona Olteniei și a tradițiilor acestei minunate zone. Ieșirea din perioada de restricții impuse de pandemie ne-a permis sa ne deschidem din nou toate secțiile, în program normal, să ne reîntâlnim cu cititorii, să revenim la normalitatea care ne-a lipsit atât de mult. Faptul că primul eveniment de amploare pe care îl organizăm după ieșirea din starea de alertă marchează „Ziua Olteniei” ne bucură în mod special. Practic, ne sărbătorim pe noi, pe cititorii noștri, sărbătorim Oltenia”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Ziua Olteniei, sărbătorită la 21 martie, marchează data la care Tudor Vladimirescu, în timpul revoluției de la 1821, a intrat în București ținând în mână o pâine mare, semn al păcii şi al belşugului.