Deputatul Ion Cupă, Vicepreședinte național PMP: ”Am votat decretul privind starea de urgență dar am cerut condiții stricte de declanșare”

0
373

PMP a votat, cu observaţii, aprobarea decretului emis de Preşedintele Iohannis. Din două raţiuni: Pentru a se intra în cadrul constituţional și pentru a se crea pârghii de acţiune statului ca să impună disciplina maximală necesară  scurtării crizei. Decretul este doar o rescriere a OUG 1/1999 în vreme ce Constituţia prevede la Art. 73 că regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă  se reglementează prin lege organică.

Din perspectiva situației din teren am cerut să nu mai fie amânate decizii importante.NU AVEM NEVOIE DE GRADUALIZAREA MASURILOR IN ACEST RAZBOI! Armata trebuie mobilizată in sprijinirea MAI.

Se impune:

Închiderea tuturor spațiilor comerciale, restaurante și cafenele.

Restricționarea transportului în comun la nivel național. Să se circule cu autoturismul, dar nu mai mult de 3 persoane.

Cetățenilor să le fie recomandat să nu se întâlnească în grupuri mai mari de 3 persoane.

Farmaciile să funcționeze în regim non-stop (24/24)

Magazinele alimentare să funcționeze conform unui program prelungit pentru a le oferi cetățenilor confortul psihologic că au acces la produse pe perioada crizei.

Pentru situațiile în care telemunca nu se poate aplica, să se respecte distanța de minimum 2 metri între persoanele aflate în același spațiu.

Toate birourile și spațiile unde se desfășoară activitate lucrativă sa fie dezinfectate riguros, iar angajații să folosească dezinfectant la cel mult 30 de minute.

Guvernul să achiziționeze din fondul de rezervă substanțe dezinfectante pe care să le ofere tuturor cetățenilor pentru a igieniza fiecare apartament și gospodărie.Primăriile să asigure distribuirea în cel mai scurt timp.

Poliția, jandarmeria și armata să supravegheze domiciliul celor aflați în carantină sau izolare.

In acelasi timp solicităm ca achiziţiile directe sa fie neapărat  publicate transparent. Cerem TRANSPARENȚĂ TOTALĂ din partea autorităţilor pe două paliere: achiziţiile publice şi angajările din sursă externă.Toate documentele trebuie încărcate pe un portal online unde să poată fi verificate în timp real și să existe coordonare cu achiziţiile realizate la nivel european.

PMP cere guvernului să facă, de urgență, demersuri pragmatice la Bruxelles pentru accesarea fondurilor europene puse la dispoziţie pentru rezolvarea problemei:

  1. a) 8 miliarde de euro pentru 100.000 de IMM-uri.
  2. b) 37 de miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru combaterea coronavirusului.
  3. c) 28 de miliarde de euro din fondurile de coeziune nealocate în exerciţiul bugetar 2014 – 2020 al UE.

In acelasi timp PMP cere constituirea unui culoar verde la nivelul UE astfel incat cetatenii care vor sa ajunga in tarile lor sa o poată face,tari unde sa fie obligati la carantină conform prevederilor legale.

PMP cere constituirea unei celule de criza la nivelul guvernului care sa asigure buna comunicare intre romanii de acasa si cei din diaspora.Impartirea intre romani buni si romani răi este contraproductivă.

PMP va continua sa faca presiune pe guvern pentru luarea tuturor acelor masuri menite sa scurteze perioada de criza.Cu cat aceasta perioada va fi mai scurta cu atat sansele de a reporni economia si de a evita somajul de masă vor fi mai mari.

 BIROUL DE PRESĂ PMP DOLJ