Închisoare cu executare după ce a provocat un accident mortal şi a fugit

0
262

Magistraţii Judecătoriei Craiova l-au condamnat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe şoferul fugar care a provocat un accident mortal, în iunie 2017, în comuna Rojişte, la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Pe 5 iunie 2017, Ovidiu Cristian Rotaru, de 19 ani, din comuna Rojişte, care a urcat la volan băut şi având permisul de conducere suspendat tot pentru alcool, a provocat un accident în urma căruia un tânăr în vârstă de 18 ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul, de 19 ani, a fost rănit. El a abandonat maşina şi a fugit. Câteva ore mai târziu, după ce l-au prins, poliţiştii au constatat că avea 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost arestat preventiv, până în luna septembrie, când a fost plasat în arest la domiciliu, unde rămâne în continuare.

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, pe 5 iunie 2017, în jurul orei 3.45, poliţiştii au fost anunţaţi că, pe DN 55, în afara satului Tâmbureşti, comuna Rojişte, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu decesul unei persoane. Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Dolj au ajuns la faţa locului unde, în urma cercetărilor, au constatat că, Ovidiu Cristian Rotaru, 19 ani, din comuna Rojişte, în timp ce conducea un autoturism Opel Corsa, dinspre Bechet către Craiova, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă spre dreapta, a lovit un gard din beton, iar în urma impactului s-a răsturnat. Din accident a rezultat decesul lui Fănel Bufu, de 18 ani, din Tâmbureşti, şi vătămarea corporală uşoară a lui Marian Rotaru, de 19 ani, din aceeaşi localitate, ambii pasageri în autoturism. Şoferul şi-a lăsat prietenii acolo şi a dispărut. Câteva ore mai târziu, poliţiştii l-au depistat şi l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost dus la spital, pentru recoltarea probelor biologice, apoi la sediul I.P.J. Dolj unde s-a stabilit că tânărul avea permisul de conducere suspendat de pe 1 mai 2017, întrucât fusese prins băut la volan. A fost reţinut, iar o zi mai târziu, pe 6 iunie, a fost arestat preventiv.

Nu este prima dată când conduce băut şi fără permis

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ovidiu Cristian Rotaru, pentru conducerea unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, cauza fiind înregistrată la Judecătoria Craiova.

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 16 martie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa. Inculpatul a fost găsit vinovat de toate cele patru infracţiuni reţinute în sarcina sa şi a primit câte 1 an închisoare pentru conducere cu permisul suspendat şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi câte 2 ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. În plus, i s-a revocat suspendarea unei alte sentinţe primite în ianuarie, anul acesta, de 1 an închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare: „Contopeşte pedepsele de mai sus, reţinute în sarcina inculpatului Rotaru Cristian Ovidiu în pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an şi 8 luni închisoare, astfel că inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie”, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova, instanţa menţinând şi arestul la domiciliu faţă de inculpat. Firma la care avea încheiată asigurarea obligatorie, trebuie să achite 311.500 lei daune morale rudelor victimei, iar inculpatul are de plătit 3.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Mai mult, autorul accidentului a fost condamnat, printr-o hotărâre rămasă definitivă în octombrie 2016, la măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Dolj, pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumul public a unui vehicul fără permis de conducere şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului (la momentul comiterii acestor fapte fiind minor).