Despre Marin Sorescu, de „Ziua Olteniei”

0
483

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează astăzi,   cu ocazia “Zilei Olteniei, începând cu ora 12.00, în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Marin Sorescu, în anticamera NOBEL. Conversații cu și despre Sorescu” / „Conversations with marin Sorescu”, volum publicat la Editura  Gracious Light /Lumină Lină, New York, autor Ion Jianu. Vor vorbi despre carte prof. univ. dr. George Sorescu, dr. Tudor Nedelcea – scriitor, actorul Ion Colan.

Volumul de conversaţii cu şi despre Sorescu intitulat “Marin SORESCU, în anticamera NOBEL”, apărut la Editura Gracious Light / Lumină Lină din New York, nu este o ediţie ştiinţifică, ci o investigaţie jurnalistică. Ea s-a născut din dorința de a elucida un subiect ce ține mai degrabă de istoria literaturii, intenționând, cumva, dacă nu i se mai poate face dreptate marelui scriitor dispărut la vârsta de 60 de ani, Marin Sorescu (29 februarie 1936, Bulzeşti – 8 decembrie 1996, Bucureşti), să pună în dezbatere și să aducă în conștiința publică informația aproape incredibilă, pe care autorul, Ion Jianu, a aflat-o, inițial, mai mult ca zvon: Sorescu nu a fost sprijinit pentru a primi Premiul Nobel, ci a fost „lucrat” de anumiţi colegi de breaslă din propria țară, „încondeiat” să nu primească o distincție de mare recunoaștere internațională. Poetul Liliecilor, un scriitor total, de succes şi tradus mult peste hotare, a fost propus la prestigiosul Premiu Nobel pentru literatură în câteva rânduri, respectiv în anii 1982, 1983, 1992 şi 1996. Se pare că, cel puţin în două rânduri, câţiva confraţi ar fi trimis Academiei Suedeze memorii defăimătoare la adresa lui Sorescu. Prima data s-ar fi întâmplat în 1982-1983, iar a doua oară în 1992, când Academia Română l-a propus la Premiul Nobel. Despre “lucrăturile” unor scriitori români, academicianul Eugen Simion, cel care semnează prefaţa cărţii lui Ion Jianu, mărturiseşte: “….în cazul lui Marin Sorescu au intervenit, se pare, trei confrați de la București, poeți cunoscuți. Indignați peste măsură și speriați ca nu cumva confratele lor să fie încoronat la Stockholm, aceştia ar fi trimis unde trebuie un memoriu plin de acuzații abominabile la adresa lui Sorescu (…) Cel care relatează acum aceste posibile infamii în lumea scriitoricească nu „desecretizează” pe autorii lor. Îl înțeleg. În lipsa unor dovezi precise este bine să păstrezi prudența. Sorescu mi-a vorbit la vremea respectivă, trebuie să mărturisesc, despre această cabală, dându-mi și numele instigatorilor. Păstrez și eu discreția. Am motivele mele”.

    Prima parte a volumului este în limbile română şi engleză şi cuprinde zece conversaţii cu Marin Sorescu din perioada 1986-1994, realizate de autor (parţial publicate în fostul ziar “Înainte” şi, după 1989, în “Cuvântul Libertăţii”). A doua parte cuprinde o serie de 33 de interviuri cu scriitori din România, S.U.A., Franţa, Germania, Suedia, Republica Moldova.

Ion Jianu (originar din Caransebeş, Banat) este publicist, fost redactor la „Cuvântul Libertăţii” Craiova (1991-1995) şi „Gazeta de Sud” Craiova (1995-2017), colaborator al revistelor de cultură „Orizont”, „Ramuri”, „Scrisul Românesc”. Este autorul a şase cărţi despre echipa de fotbal Universitatea Craiova. În decembrie 2005, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS), Gianni Merlo, i-a acordat Diploma pentru contribuţia la dezvoltarea presei sportive naţionale şi internaţionale. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). A publicat până în prezent 15 cărţi.

Biroul de Presă

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”