Rusia vrea să relocheze în Marea Neagră trei submarine cu rachete de croazieră

0
73

proiect_02061500Rusia intenţionează să relocheze până la sfârşitul anului în curs trei submarine din proiectul “Varşavianka”, aflate în prezent în dotarea Flotei ruse din Marea Baltică, capabile să transporte rachete de croazieră, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, citând o declaraţie făcută duminică de purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră, căpitanul de rangul I Viaceslav Truhaciov.

La ora actuală, potrivit responsabilului rus, Flota Rusiei din Marea Neagră (cu baza în Sevastopol/Crimeea) este completată cu submarine cu propulsie diesel-electrică din proiectul 636.3, echipate cu rachete de croazieră de tipul “Kalibr”, similare rachetelor de croazieră americane Tomahawk.

Trei submarine din acest proiect, supranumite şi “găuri negre în ocean”, deoarece sunt aproape nedetectabile — “Novorossiisk”, “Rostov-pe-Don” şi “Stary Oskol” — se află deja în Marea Neagră.

Până la sfârşitul anului 2017 este aşteptată sosirea a încă trei submarine similare — “Krasnodar”, “Kolpino” şi “Veliki Novgorod”.

Submarinele din proiectul 636.3 sunt dificil de reperat datorită zgomotului redus în deplasare, fiind capabile în acelaşi timp să asigure detectarea proactivă a unor nave inamice la distanţă mare şi atacarea lor cu rachete de croaziera antinavale.