Explozie a cazurilor de rujeolă în Dolj

0
260

Numai în ultima săptămână, în judeţul Dolj, s-au înregistrat 50 de cazuri de rujeolă. De câteva luni, România se confruntă cu o epidemie, care a făcut până acum 17 victime, majoritatea copii, şi a îmbolnăvit nu mai puţin de 3.799 de persoane.

rujeola 1Doljul se numără printre judeţele în care numărul cazurilor confirmate în intervalul octombrie 2016 – martie 2017 (225) depăşeşte cu mult totalul ultimilor ani. În plus, aici s-au înregistrat şi trei decese. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, la nivel naţional a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.

În judeţul nostru 73,1 la sută din copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 11 luni au fost vaccinaţi. Medicii reamintesc faptul că imunizarea împotriva rujeolei este singura metodă eficientă de control a evoluţiei epidemiei şi imunitatea comunitară nu se poate realiza decât prin acoperiri vaccinale înalte. De asemenea, au fost vaccinaţi 60,3 la sută copii cu vârsta între 1-4 ani (vaccinaţi cu 0 doze în antecedente), 64,8 la sută din copiii cu vârsta de 5-9 ani (vaccinaţi cu 0 doze în antecedente) şi 71,3 la sută din copiii cu vârsta de 5-9 ani (vaccinaţi cu 1 doză în antecedente).

În ultimii ani, acoperirea vaccinală în România se păstra sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.

225 de cazuri de la începutul epidemiei

rujeolaSituaţia cea mai dramatică se înregistrează în judeţele Caraş Severin (853 de cazuri), Timiş (742), Arad (706), Mureş (322) şi Dolj (225). Din cele 17 decese, cinci au fost în judeţul Arad, patru în judeţul Timiş, trei în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, unul în judeţul Satu Mare şi unul în Bucureşti.

Cazuri de rujeolă au fost depistate în 37 de judeţe, pe lângă Caraş Severin, Timiş, Arad, Mureş şi Doli, virusul fiind diagnosticat în Bistriţa Năsăud – 129, în Cluj – 90, Hunedoara (82), Satu Mare (81), Alba (79), Călăraşi (56), în Braşov – 50, Mehedinţi (47),  în Olt (45), în Suceava sunt 39, Sibiu (37), Brăila (31), Gorj (31), Bucureşti (30), Sălaj (25), Bihor (24), Harghita (19) şi Dâmboviţa (14). Cazuri s-au înregistrat şi în Iaşi (9), Neamţ (8), Buzău (7), Ilfov (4), Vâlcea (4), Bacău (4), Constanţa (3), Vaslui (2) şi Argeş (2). În judeţele Maramureş, Giurgiu, Botoşani, Prahova şi Ialomiţa s-a înregistrat câte un caz de rujeolă.

Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Totodată, reprezentanţii Misterului Sănătăţii au făcut un apel către părinţii care nu şi-au vaccinat până în acest moment copiii să meargă la medicul de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.

Rujeola este foarte contagioasă

Rujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.

Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care, deşi este extrem de rară, este extrem de periculoasă, ducând invariabil la deces.