Săptămâna Internaţională a Teatrului

0
272

20-27 martie este o săptămână cu multiple semnificaţii în lumea teatrală mondială, una în care se deschid, mai larg ca niciodată, porţile spre… joacă şi joc. Şi asta pentru că astăzi, 20 martie, instituţiile şi companiile de teatru din peste 80 de ţări sărbătoresc, împreună cu publicul, Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret. Mâine, 21 martie, vom celebra Ziua Internaţională a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete, iar miercuri, 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului. În întreaga lume sunt create evenimente speciale – spectacole, ateliere, workshop-uri, repetiţii deschise pentru public, expoziţii, lecturi publice, Ziua Porţilor Deschise pentru toţi iubitorii de teatru. La Craiova, nici un eveniment dedicat celor mici nu este anunţat pentru astăzi ori mâine, nici de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, aflat în subordinea municipalităţii, nici de alte instituţii. Pe 27 martie, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a programat, de la ora 18.30, spectacolul „Lysistrata”, de Aristofan, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos.

 

„Du astăzi un copil la teatru!” – motto-ul Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret

Începând cu anul 2001, în data de 20 martie, în peste 80 de ţări ale lumii instituţiile şi companiile de teatru pentru copii sărbătoresc împreună cu publicul Ziua Internaţionala a Teatrului pentru Copii şi Tineret. Evenimentul a fost introdus în calendarul sărbătorilor culturale internaţionale la iniţiativa  Asociaţiei Internaţionale a Teatrelor pentru Copii şi Adolescenţi (ASSITEJ),  cu scopul de a atrage atenţia unui public cât mai numeros asupra artei teatrale dedicate copiilor şi tinerilor, pe de o parte, dar şi de a dezvălui necesitatea ei în dezvoltarea personalităţii acestora, pe întreg mapamondul. Pentru a marca importanţa acestei zile, aşa cum se obişnuieşte şi de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), două personalităţi din lumea artistică internaţională au transmis mesaje prin care îşi arată adeziunea faţă de arta teatrală dedicată copiilor şi tinerilor.

«Cred că aceia dintre noi care fac teatru pentru copii şi tineret o fac pentru un motiv anume – de a trezi în fiecare copil înţelegerea faptului că, într-adevăr, există „mai mult”. Şi mai mult. Şi mai mult. Aşa că, atunci când facem teatru pentru copii şi tineret, semănăm, de asemenea, un potenţial nemăsurabil şi oferim iminenţa descoperirii a „mai mult” – mai multă bucurie, râsete, curiozitate, conştientizarea bruscă, schimbarea de percepţie, lacrimi de empatie, sentimentul de uimire şi de absorbţie profundă. Mai mult din ceea ce înseamnă să fii viu», notează, în mesajul său, Yvette Hardie, preşedintele ASSITEJ pentru 2011-2014. Producător de teatru, regizor, profesor şi scriitor, Yvette Hardie activează în lumea teatrului şi a spectacolului, cu un interes special acordat teatrului pentru publicul tânăr. Ea a iniţiat lansarea ASSITEJ Africa de Sud în 2007 şi conduce organizaţia ca director naţional.

Celălalt mesaj îi aparţine lui Michael Morpurgo, autor a peste o sută de cărţi şi distins cu numeroase premii. Este considerat un campion neobosit al cărţilor pentru copii şi a fost „Laureat al copiilor”. Iubit de cei mici, dar şi de profesori şi părinţi deopotrivă, Michael Morpurgo a câştigat Premiile Whitbread, Smarties, Circle of Gold, Premiul Cărţii pentru Copii şi a fost de patru ori pe lista scurtă pentru medalia Carnegie. «(…) Puterea teatrului, fie că se adresează tinerilor sau bătrânilor, zace în conlucrarea dintre povesti şi idei, actori (şi cei din culise, desigur) şi cel mai important, în public – cu toţii facem piesa împreună, o trăim împreună, combatem neîncrederea împreună, uniţi în acelaşi demers imaginativ. Pentru tineri, a veni la teatru pentru prima oară are un efect electrizant, cu totul convingător. Este pe viu, în fata ochilor lor, povestea, spectacolul, muzica, lumina, mişcarea, sunetul, actorii. O astfel de experienţă poate schimba vieţi tinere. Ne informează şi ne îmbogăţeşte pe noi toţi», spune Michael Morpurgo.

Yvette Hardie, preşedintele ASSITEJ – fragment din mesajul cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret: «S-a scris mult despre valoarea artei şi se lucrează intens în toată lumea pentru studierea efectelor pe care arta le are asupra copiilor, prin studii în neuro-ştiinţe, neuro-educaţie, psihologia dezvoltării şi domenii conexe. Dar oricât am încerca să contorizăm impactul activităţii noastre, există, de asemenea, un nivel la care impactul artei asupra publicului ei rămâne un mister care nu poate fi cuantificat. Întâlnirea unică şi profundă a piesei de teatru cu publicul într-un anumit timp şi spaţiu este cea care face teatrul atât de imprevizibil şi interesant. Mi-a fost recent adusă aminte zicala „Poţi să numeri seminţele dintr-un măr, dar nu poţi număra merele dintr-o sămânţă”. Impactul pe care-l are experienţa teatrală asupra copiilor şi tinerilor este imposibil de măsurat cu exactitate, dar cred că are potenţialul de a conţine nenumărate „mere”. (…) Alăturaţi-vă nouă în sărbătorirea Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii şi Tineret 2013 prin campania „Du astăzi un copil la teatru”. Cine poate număra merele din sămânţa pe care o veţi planta?».

 

„Vă doresc tuturor, de pe toate cele cinci continente, o Zi Mondială a Teatrului de Animaţie fabuloasă!”

Teatrele de animaţie din întreaga lume vor sărbători mâine, 21 martie, Ziua Internaţională a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete. Evenimentul este celebrat şi în România, împreună cu Uniunea Internaţională a Artiştilor Marionetişti. Ziua festivă de 21 martie reprezintă o ocazie de a focaliza atenţia comunităţii artistice internaţionale, a tuturor instituţiilor şi a publicului, în general, asupra marionetei, a creativităţii şi inventivităţii ei. Ziua Teatrelor de Păpuşi şi Marionete a început să fie sărbătorită în urma deciziei Consiliului General UNIMA (Organizaţia Mondială a Marionetiştilor), reunit în iunie 2002, la Atlanta. A fost marcată, pentru prima dată, în India, în anul 2003, acum devenind o tradiţie ca instituţiile de gen din întreaga lume să o celebreze prin diverse manifestări culturale.

„Vă doresc tuturor, de pe toate cele cinci continente, o Zi Mondială a Teatrului de Animaţie fabuloasă!” urează, cu acest prilej, Roberto de Simone, regizor şi muzicolog italian, care semnează în acest an mesajul cu prilejul Zilei Internaţionale a Marionetiştilor. Unul ce are în centru Pulcinella, un personaj clasic din secolul al XVII-lea, care a devenit celebru în teatrul napolitan de păpuşi şi un simbol al oraşului Napoli. „Marioneta Pulcinella creată pe la 1620 a inspirat zeci de personaje din teatrul european care au ştiut să distreze publicul şi să le dea un spaţiu de libertate”, notează Roberto de Simone. Director artistic (1981-1987) al Teatrului San Carlo din Neapole, unde a pus în scenă numeroase opere, acesta a fost numit în 1998 academician la Santa Cecilia şi a obţinut apoi şi titlul de Cavaler în arte şi litere al Preşedintelui Franţei.

 

27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

Ion Caramitru: „Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei”

Ion Caramitru

Peste o săptămână, mai precis pe 27 martie (data deschiderii stagiunii la Teatrul Naţiunilor din Paris), va fi marcată Ziua Mondială a Teatrului, care celebrează, încă din 1962, forţa acestei arte de a reuni oamenii şi de a-i face să mediteze la posibilitatea de a contribui la înţelegerea şi pacea între popoare.

În fiecare an, o personalitate este invitată să-şi comunice gândurile sale despre teatru. Dramaturgul, satiristul, directorul de teatru, actorul şi compozitorul italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1997, este cel care, în acest an, transmite mesajul de Ziua Internaţională a Teatrului. Acesta va fi tradus în numeroase limbi şi va fi citit în faţa a zeci de mii de spectatori înaintea reprezentaţiei din ziua respectivă în teatrele din lumea întreagă.

În mesajul său – care, ca şi cel al lui Dario Fo, va fi citit în România înaintea spectacolelor jucate sub semnul Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti” –, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, afirmă că „teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei”.