Doljenii cu sindrom Down îşi cer drepturile

0
286

Cu scopul promovării drepturilor de care persoanele cu sindrom Down ar trebui să beneficieze, dar şi pentru a creşte gradul de integrare a celor care suferă de această afecţiune, mâine, în toată ţara, sunt programate acţiuni de sensibilizare a populaţiei şi a factorilor de decizie. Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora (ALDO-CET) din Băileşti, spre exemplu, a participat la crearea evenimentului video global „Permiteţi-ne – Da. Eu vreau să muncesc!”, un film ce va fi prezentat în peste 60 de ţări din întreaga lume. 

Filmul este prezentat de Down Syndrome International în parteneriat cu 62 de ţări din întreaga lume pentru Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată mâine în întreaga lume. Evenimentul video global este, de fapt, o pledoarie pentru drepturile, incluziunea şi starea de bine a persoanelor cu sindrom Down. Anul acesta mesajul este unul cât se poate de simplu – „Permiteţi-ne – Da. Eu vreau să muncesc!” şi exprimă dreptul inalienabil al persoanelor cu sindrom Down de a fi angajate într-un loc de muncă şi de a solicita oferirea şansei de a-şi atinge potenţialul la fel ca oricare alt om. Nu mai puţin de 62 de persoane cu sindrom Down au participat la realizarea acestui eveniment video global, iar numele şi ţara lor de origine sunt afişate în fiecare scenă din film. Unele persoane prezintă locul lor de muncă, alte persoane exprimă verbal dorinţa lor de a munci, în partea de sus a ecranului apărând mesajul „Eu vreau să muncesc” scris în limba maternă a fiecăruia dintre cei ce poartă conversaţia despre muncă, şi în acelaşi mod, copiii spun „Eu vreau să muncesc când voi fi mare”.

87 de doljeni suferă de sindromul Down

Reprezentanţii ALDO-CET Băileşti, care au colaborat în ultimii ani cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj au anunţat că vor participa cu un grup format din 9 tineri cu sindrom Down, 3 specialişti şi 6 părinţi la evenimentul „I’m up, not down!” organizat de Asociaţia Down Bucureşti, Asociaţia Sindrom Down Bucureşti şi Asociaţia Angels Down Bucureşti. Grupul ALDO-CET va participă la acest program pentru a creşte gradul de conştientizare asupra sindromului Down, pentru a învaţa despre importanţa educaţiei incluzive, a sănătăţii şi a stării de bine, pentru a susţine angajarea, viaţa independentă şi participarea în comunitate.

Potrivit estimărilor, în întreaga lume există 7 milioane de persoane cu sindrom Down. În România statisticile arată că numărul de copii cu vârsta de până la un an cu diagnostic de sindrom Down, declaraţi de medicul de familie, a ajuns în 2010 la 107, tendinţa fiind de creştere. În ceea ce priveşte judeţul Dolj, în evidenţa medicilor de familie se află un număr de 87 de persoane cu Sindrom Down, din care 49 de sex masculin.

Ziua Mondială a Sindromului Down, marcată mâine în întreaga țară

Sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală care a făcut parte întotdeauna din condiţia umană, fiind universal prezent în toate naţiile, genurile şi mediile socio-economice, apărând aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi, deşi există o mare variaţie a acestei incidenţe în întreaga lume. Sindromul Down produce diverse grade de dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi probleme medicale asociate, dar multe dintre aceste persoane duc o viaţă semi-independentă şi împlinită.

În anul 2006 Asociaţia Langdon Down Oltenia Centrul Educaţional Teodora a propus organizaţiilor neguvernamentale din România recunoaşterea zilei de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down, iar propunerea a fost adoptată în unanimitate. De atunci ziua de 21 martie a fost marcată în mod constant în România prin diverse evenimente locale. În anul 2008, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial ziua de 21 martie drept Ziua Mondială a Sindromului Down. În urmă cu doi ani, Ministerul Sănătăţii din România s-a alăturat eforturilor mondiale şi a recunoscut în mod oficial semnificaţia acestei zile.

Începând cu anul 2012 această dată se sărbătoreşte de către toate cele 192 de ţări din Naţiunile Unite. Tot atunci a fost pentru prima dată când Organizaţia Naţiunilor Unite  a recunoscut Ziua Mondială a Sindromului Down.