ABA “Jiu” sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei – Cinci zile de foc dedicate apei

0
127

Administraţia Bazinală de Apă “Jiu” a demarat, ieri, acţiunile dedicate Zilei Mondiale a Apei, care se sărbătoreşte anual, la 22 martie. Evenimentele se vor desfăşura pe parcursul întregii săptămâni, sub sloganul “Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană”.

Statisticile arată că, la nivel global, aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă sunt în scădere. Creşterea populaţiei lumii şi asigurarea accesului tuturor la nutriţie decentă necesită adoptarea unor măsuri urgente, precum raţionalizarea consumului de apă în agricultură şi industria alimentară; reducerea risipei de alimente – întrucât 30% dintre produsele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută. Este necesară, aşadar, o creştere a producţiei însoţită de creşterea calităţii alimentelor şi de reducerea consumului de apă; cultivarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă, arată specialiştii.

Ziua Mondială a Apei se sărbătoreşte pe 22 martie pe întreaga planetă, sub egida Naţiunilor Unite, şi evidenţiază importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi, ocazie cu care Administraţia Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe, unde se vor prezenta filmuleţe cu poveşti despre apă, se vor organiza concursuri de desene având ca tematică Ziua Mondială a Apei şi se vor acorda diplome, vor avea loc acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă la agenţii economici utilizatori de apă”, a declarat Cosmin Călin, directorul ABA “Jiu”.

Ziua Porţilor Deschide la A.B.A. “Jiu”

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA “Jiu”, Camelia Bărbuţu, întreaga săptămână va fi presărată cu activităţi educative. Ieri, grupul ecologic de elevi din clasele I – a IV-a, coordonaţi de institutoarele Simona Filip şi Camelia Ionele, au susţinut o lecţie deschisă la Şcoala nr. 12 “Decebal” din Craiova. “Marţi (n.r. – astăzi), conducerea A.B.A. Jiu organizează Ziua Porţilor Deschise. La sediul instituţiei sunt aşteptaţi elevii clasei a V-a a din cadrul Şcolii nr. 29 “N. Romanescu”, conduşi de profesoara de Biologie Rodica Boldişor. Elevii ce vor trece pragul A.B.A. Jiu vor participa la o serie de experimente efectuate de specialiştii Apelor Române în Laboratorul instituţiei. De asemenea, după ce  biologii şi chimiştii A.B.A. Jiu vor încânta elevii cu experimentele lor, copiii vor fi angrenaţi într-o discuţie libera despre apă”, a precizat Camelia Bărbuţu.

Bulzeşti, pe harta activităţilor ecologice

Miercuri, specialiştii A.B.A. Jiu vor fi prezenţi la Şcoala Generală nr. 36, la clasa institutorului Lucia Ciucu, unde va fi dezbătută tema “Apă pentru hrană”. În aceeaşi zi, specialiştii A.B.A. “Jiu” vor poposi la Şcoala cu clasele I – a VIII-a “Marin Sorescu” din comuna Bulzeşti, elevii acestei şcoli fiind angrenaţi încă de acum doi ani de managerul instituţiei, Adriana Bărbuţu, în diverse activităţi ecologice, în colaborare cu A.B.A. “Jiu”. De altfel, anul acesta, institutoarele Cristina Can, Monica Ilie, Denisa Seclăman şi învăţătoarele Andreea Ungureanu şi Sorina Dobrin au organizat cu elevii de la grădiniţa şi Şcoala Generală “Marin Sorescu” din Bulzeşti o serie de activităţi care să conştientizeze opinia publică din localitate în privinţa risipei resurselor preţioase de apă şi a importanţei lor pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.

Biblioteca Judeţeană susţine evenimentul

Joi, 22 martie 2012, reprezentanţii A.B.A. Jiu vor sărbători Ziua Mondială a Apei la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”. Aici, elevii de clasa a V-a, dar şi studenţii din anul I ai Facultăţii de Electrotehnică din Craiova vor discuta despre producerea necesarului zilnic de alimente, care implică o cantitate uriaşă de apă. Luni, 26 martie 2012, reprezentanţii A.B.A. “Jiu” vor susţine o activitate educativă şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.

Acţiuni speciale cu ocazia Zilei Mondiale a Apei organizează şi subunităţile din teritoriu ale A.B.A. “Jiu”, respectiv Sistemele de Gospodărire a Apelor Gorj şi Mehedinţi.