Salvatorii doljeni, prezenţi în Turcia, omagiaţi la Craiova

0
495

Astăzi, în Piaţa “Mihai Viteazul ” din Craiova, a avut loc o ceremonie demnă de tot respectul, organizată de Instituţia Prefectului Dolj: salvatorii doljeni, prezenţi în Turcia, după seismul care a avut loc la începutul acestei luni , au fost felicitaţi pentru ceea ce au realizat acolo. Au salvat vieţi omeneşti, au scos de sub dărâmături persoane, din păcate decedate, dar le-au dat o speranţă supravieţuitorilor. Manifestarea a avut loc în prezenţa proaspătului ambasator al Republicii Turcia în România, Excelenţa Sa Ozgur Kivanc Altan, care i-a îmbrăţişat pe salvatori. Col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj a fost cel care a coordonat, din partea României, echipele de salvare prezente la faţa locului. Centrul de Naţional de Educare Canină din Craiova a fost prezent trei zile şi două nopţi în Turcia şi au făcut tot ce este omeneşte posibil pentru salvare.

Instituţia Prefectului Dolj a organizat, astăzi, o ceremonie demnă de tot respectul. “Suntem mândri să avem alături de noi pe Excelenţa Sa Ozgur Kivanc Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România, pentru a-i felicita pe cei care s-au luptat pentru a salva vieţi omeneşti şi a reda speranţa supravieţuitorilor seismului din Turcia. Este vorba despre col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al ISU Dolj, coordonatorul echipei din România prezentă la faţa locului, şi de echipajul format din şase câini de salvare, cu însoţitorii lor şi cu coordonatori, din cadrul Centrului Naţional de Educare Canină din Craiova. Nu pot decât să le strâng mâna acestor salvatori şi să le mulţumesc. Sunt convins că experienţa i-a marcat”, a precizat Dan Diaconu, prefect al judeţului Dolj.

Excelenţa Sa, Ozgur Kivanc Altan, ambasadorul Turciei în România: “Vă îmbrăţişez pe toţi”

Excelenţa Sa, Ozgur Kivanc Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România, numit de foarte puţin timp în funcţie, a precizat: “Sunt de curând venit pe acest post. Ştiam, dinainte,  că sunteţi oameni minunaţi, dar ceea ce am văzut în ultimele zile a fost incredibil. Sunt , cred, trei săptămâni, de când sunt în funcţie, n-am văzut România, însă i-am cunoscut pe oamenii ei. În aceste zile de coşmar, echipele care au venit să ne ajute au fost incredibile. Le mulţumesc domnului Vlăduţoiu, echipajului care a avut câini de salvare, şi tuturor românilor. Turcia nu va uita niciodată ceea ce aţi făcut, cu atât mai mult cu cât şi în 1999, când a avut loc un alt cutremur devastator, aţi fost alături de noi . De aceea , vă îmbrăţişez pe toţi”.

Vorbesc eroii

Dar, cei prezenţi acolo, în front, cum se spune, au împărtăşit experienţa trăită. “A fost o experienţă pe care nu ne dorim să o mai trăim. Am fost şi în 1999 acolo şi ştiu despre ce vorbesc. Îmi doresc să mă întorc în Turcia doar în vacanţă. Referitor la intervenţia noastră, este greu de descris în cuvinte. Suntem printre puţinele organizaţii neguvernamentale care nu avem sprijin de la Stat. Am plecat cu maşinile noastre. Însă, ceea ce am găsit la faţa locului este greu de spus. Am fost în regiunea Hatay, care a fost împărţită în şase sectoare. S-a lucrat şi în timp ce erau replici ale cutremurului devastator.  S-a lucrat în condiţii de disperare. Se schimbau sistemele de semnalizare, fiind mai multe echipe de salvare. Am văzut profesionişti, un sistem de management adecvat. Câinii şi însoţitorii lor au fost la înălţime. Trebuie să schimbăm, şi la noi, modul în care privim lucrurile în cazul unui asemenea dezastru. Echipa care a fost cu mine merită menţionată: Radu Marin – coordonator intervenţii, Cosmin Rădulescu, împreună cu “Nera”; Adriana Grigore, cu “Willou”, Oana Marica – având alături pe “Athos”; Carmen Popescu , cu “Oskar”, Mădălin Ion cu “Kika”, iar eu l-am avut pe “Flash”.  A fost ceva care ne va marca pe viaţă”, a precizat Liviu Ionescu, director al Centrului de Educaţie Canină din Craiova. Coordonatorul echipei de intervenţie din România a fost col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al ISU Dolj, instituţia care, în urmă cu doi ani, a fost chemată să intervină şi la incendiile devastatoare din Grecia. “Suntem alături de poporul turc, în aceste momente. Referitor la intervenţia noastră, a fost o misiune dificilă. S-a intervenit şi 20 de ore neîntrerupt. Am învăţat ceea ce înseamnă solidaritatea şi ne-am bucurat de sprijinul necondiţionat al autorităţilor şi, în primul rând, al populaţiei. Ne-am bucurat când le-am putut oferi o rază de speranţă. Au fost, cu toţii, alături de noi, ne-au dat din puţinul lor, chiar şi un zâmbet ne încuraja”, a spus Bogdan Vlăduţoiu.

Mesajul autorităţilor

Autorităţile locale şi judeţene nu au rămas insensibile la eforturile salvatorilor doljeni. “Suntem onoraţi de vizita Excelenţei Sale, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Avem o relaţie foarte bună cu Turcia şi suntem profund marcaţi de cele întâmplate acolo. Suntem mândri de profesionalismul salvatorilor doljeni, care sunt o echipă dedicată”,  a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. La rîndul său, Aurelia Filip, viceprimar al Craiovei, a menţionat: “Mă simt privilegiată că pot să vorbesc în faţa unor adevăraţi eroi. Au salvat vieţi, au scos persoane de sub dărâmături, au adus un strop de speranţă supravieţuitorilor. Le strâng mâna şi ştiu că în ei putem avea încredere”.