Elevii, îndrumaţi să gândească ecologic

0
480

Până pe 28 februarie, cadrele didactice din toată ţara îşi mai pot înscrie unităţile de învăţământ la Ediţia Suporterilor 2018 – 2019 a programului naţional de educaţie de mediu – „Patrula de Reciclare”. Este vorba de un proiect prin care copiii, de la învăţământul preşcolar până la ultimul an de liceu, sunt învăţaţi să participe la protejarea mediului înconjurător. Până în acest moment, din Dolj sunt înscrise 11 unităţi de învăţământ.

Înscrierea ca Şcoală – Suporter în Patrula de Reciclare este foarte simplă – unitatea de învăţământ trebuie doar să susţină echipa locală, predând la reciclare minimum 30 kg de deşeuri electrice (orice aparate electrice sau electronice de casat din gestiune sau aduse de elevi). Solicitarea de preluare a deşeurilor se poate face la scoalasuporter@rorec.ro sau la nr. de telefon 0745.143.082. „Ediţia actuală se anunţă, deja, drept una din cele mai de succes  ale programului. În primele patru luni, voluntarii au ajutat la colectarea a peste un milion de kg. de deşeuri electrice şi vor să stabilească un nou record – să contribuie la strângerea a 100 g/locuitor al României, până pe 31 august 2019. Asta înseamnă ca fiecare cetăţean să colecteze măcar cinci baterii şi să se asigure că ajung la reciclare, cu ajutorul Patrulei”, a precizat Ada Nicola, PR al programului, din partea Asociaţei Române pentru Reciclare – RoRec.

În acest an, 11 unităţi de învăţământ din judeţ, înscrise la competiţie

În ediţiile anterioare, programul a avut succes şi în Dolj, fiind obţinute şi premii de către unităţile şcolare care au participat, iar în acest an sunt premise că lucrurile vor sta la fel. Până în acest moment, sunt înscrise, din judeţ, 11 instituţii de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Amza Pellea” din Băileşti, Şcoala Gimnazială „Înv. M. Georgescu” din Celaru, Liceul „Traian Vuia” din Craiova, Şcoala Gimnazială „Traian” din Craiova, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Şcoala Gimnazială „ETHOS” din Craiova, Liceul Teologic Adventist din Craiova, Grădiniţa cu Program Prelungit „Elena Farago” din Craiova şi Şcoala Gimnazială nr.1 din Dăbuleni, cu cele două structuri ale sale. Directorul celei din urmă, prof.  Dan Şoimu, ne-a precizat: „Este un lucru benefic şi pentru elevi şi pentru noi, ca şcoală. Este de admirat efortul depus de cei doi coordonatori – prof. Ionela Anişoara Spiridon şi Iulian Ciuciuc”.

Cinci premii în Dolj, la ultimele două ediţii

Premiile care vor fi acordate sunt în bani, fiecare câştigător urmând să stabilească ce va face cu sumele primite, sunt de două feluri: locale şi naţionale. În ceea ce priveşte prima categorie, este vorba de „Cea mai bună Patrulă ”,  respectiv „Cea mai mare cantitate de baterii colectată în incinta unei unităţi şcolare”, pentru Suporterii Unităţii Şcolare. Fiecare din cele două distincţii se acordă cîte unei unităţi din judeţ, premiile la cele două secţiuni nefiind cumulative. La „Naţională”, sunt premiile I – III, precum şi pentru „Cei mai activi Suporteri din judeţ”. În evaluare vor fi luate Exclusiv, unităţile administrativ – teritoriale (judeţ) unde s-a colectat cantitatea de minimum 100 g de deşeuri/locuitor, în perioada septembrie 2018 – august 2019. La ediţia 2016 – 2017, Liceul „Traian Vuia” din Craiova a fost premiată la „Cea mai activă Patrulă”, iar Şcoala Gimnazială „Înv. M. Georgescu” din Celaru la „Cea mai mare cantitate de baterii colectată”. Anul trecut, trei unităţi din Craiova au fost premiate: „Traian Vuia” – „Cea mai activă Patrulă ”, Grădiniţa cu Program Prelungit „Elena Farago” – „Cea mai mare cantitate de baterii colectată Suporter Unitate Şcolară” şi Şcoala Gimnazială Particulară „ETHOS” – „Cea mai mare cantitate de baterii colectată”.