Nu s-a confirmat suspiciunea de E-coli invocată de DSP Dolj

0
462

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, urmare a notificării emisă de Direcţia de Sănătate Publică Dolj cu privire la suspiciunea de Sindrom Hemolitic Uremic la un copil din Dolj, a dispus ca o echipă de inspectori să se deplaseze în localitatea menţionată în alertă. Inspectorii sanitar-veterinari au identificat producătorul individual de lapte de vacă au recoltat proba de lapte, care a fost trimisă în vederea efectuării analizelor pentru E.coli verotoxigenă.

dsvUn nou caz medical a pus în alertă instituţiile abilitate din Dolj. Astfel, DSP Dolj a solicitat DSVSA Dolj să efectueze o analiză într-un  caz bine determinat, după părerea medicilor. Echipa sanitar-veterinară a prelevat proba de lapte şi până la finalizarea investigaţiilor de laborator la IISPV Bucureşti  pe proba de lapte trimisă s-au dispus măsuri de restricţie cu privire la vânzarea laptelui. Ieri, conform conducerii DSVSA Dolj, rezultatul analizei este negativ, iar laptele în cauză poate fi consumat.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă a fost demarată în data de 16 mai 2016 şi s-a desfăşurat până la data de 31 decembrie 2016.

Un singur caz de E.coli confirmat, în 2016, la o fermă din Dolj

  Să mai precizăm că, potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 – 30.12.2016, în cadrul acestui Plan au fost prelevate şi analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne şi produse din carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnaţi vită, carne tocată mânzat, cârnaţi, şniţel mânzat, hamburger vită…); lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, caşcaval afumat, caş bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, caşcaval afumat…)

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.

Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din Bucureşti şi toate judeţele tării. În perioada menţionată, buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de  probe prelevate. În Dolj, s-a confirmat prezenţa la o probă recoltată din produsul lapte crud de vacă, la o fermă din judeţ.

E.coli, un factor de risc foarte ridicat

Infecţia cu E.coli verotoxigenă a devenit larg recunoscută drept cauza majoră a unei boli de origine alimentară, în special în societăţile industrializate. Aprecierea inspectorilor sanitar-veterinari este că infecţia constituie factor de risc de un nivel de risc crescut deoarece procesarea industrială a alimentelor este asociată expunerii la riscul reprezentat de E.coli. Infecţia cu E.coli verotoxigenă poate fi contactată prin apă sau prin transmitere de la o persoană la alta; prin contaminarea fecală a alimentelor (igiena umană necorespunzătoare) şi tratarea termică necorespunzătoare; prin contaminarea legumelor şi fructelor (ca urmare a utilizării gunoiului de grajd drept îngrăşământ natural) care nu au fost spălate abundent cu apă clorinată. Apreciem factor de risc de un nivel de risc crescut deoarece căile de contaminare sunt multiple.

Rezervorul natural de E. coli verotoxigenă este tractusul intestinal al animalelor domestice, în special bovinele, iar alimentele provenite de la acestea, cum ar fi carnea tocată şi laptele nepasteurizat, sunt surse majore ale bolii la om. Un nivel de risc foarte crescut şi aici, deoarece probabilitatea transfer în lanţul alimentar a agentului patogen este foarte crescută, iar consecinţele verotoxinei sunt unele foarte grave. Morbiditatea şi mortalitatea asociate infecţiei cu E. coli verotoxigenă, în mare ca rezultat al SHU, constituie o problemă zoonotică gravă pentru sănătatea publică. Aici, consecinţele verotoxinei sunt unele foarte grave. Perioada de incubaţie a îmbolnăvirilor cu E. coli verotoxigenă este de aproximativ 3-5 zile de la ingestia de alimente contaminate.