Tinerii cu autism, mai aproape de comunitate

0
465

O parte din tinerii cu autism din Craiova au făcut încă un pas către o integrare, măcar parţială, în societate. Prin intermediul unui atelier de terapie ocupaţională, în ultimele luni, aceştia au învăţat împreună cu părinţii, dar şi cu specialiştii Centrului de Zi ,,dr. Innocenzo Fiore’’ să confecţioneze atât mărţişoare, cât şi articole textile.   

În prezent, persoanele cu autism se confruntă cu probleme de discriminare, dar şi de acces la îngrijiri de specialitate. Situaţia este încă şi mai delicată pentru copiii care suferă de această afecţiune. Chiar dacă părinţii acestora au încercat să-i integreze şi să atragă atenţia comunităţii asupra problemelor cu care se confruntă, sprijinul din partea autorităţilor s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului destul de firav.

În ciuda tuturor dificultăţilor pe care le-au întâmpinat, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova, nu s-au dat însă bătuţi, refuzând să se abată de la misiunea pentru care asociaţia a fost înfiinţată, în anul 2003, aceea de a îmbunătăţi viaţa persoanelor afectate de tulburări din spectrul autismului.

Expoziţie organizată la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

Un pas important s-a făcut prin promovarea activă a incluziunii sociale prin informarea, consilierea şi susţinerea activităţii unui atelier de terapie ocupaţională de care a beneficiat un grup de tineri cu tulburări din spectrul autist, dar şi familiile acestora. Cu această ocazie, tinerii au învăţat să confecţioneze mărţişoare, să confecţioneze lenjerie de pat şi feţe de masă, dar şi să cultive plante ornamentale. Practic, grupul de părinţi ai copiilor şi tinerilor cu autism a iniţiat o afacere socială prin intermediul căreia aceştia au demonstrat ce abilităţi au. Zece tineri cu autism au beneficiat de proiectul „Atelier de terapie ocupaţională pentru tinerii cu tulburări din spectrul autist” finanţat de Asociaţia pentru promovare şi dezvoltare socio-economică „Catalactica” – filiala Teleorman.

Ieri, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova, în parteneriat cu Clubul Soroptimist Internaţional Craiova, au prezentat rezultatele acestui proiect. De-a lungul câtorva luni, produsele cultivate sau confecţionate de tineri au participat la diverse expoziţii şi târguri. Printre acestea, târgul organizat cu ocazia Zilelor municipiului Craiova, bursa socială a întreprinderilor sociale, eveniment organizat de Crono şi diverse expoziţii în şcolile craiovene cu felicitări de iarnă şi semne de carte.

În această perioadă, cel mai important astfel de eveniment este organizarea unei expoziţii între 18-28 februarie a.c. cu mărţişoare la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

„Sperăm ca lucrurile să meargă bine şi să demonstrăm că şi tinerii cu autism se pot integra. Din fericire, am întâlnit oameni generoşi care au înţeles să ne sprijine şi ne-au dat o mână de ajutor. În cadrul Atelierului de terapie ocupaţională 10 tineri şi adolescenţi au fost ajutaţi de specialiştii din cadrul centrului, dar şi de părinţi”, a precizat Luminiţa Sandu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova.

Peste 3.900 de copii suferă de autism

Luminiţa Sandu

Autismul este o tulburare complexă neurobiologică ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Afecţiunea transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

Numărul celor diagnosticaţi cu autism a crescut de la an la an. Numai în 2011, în România au fost înregistraţi 3.900 de copii care sufereau de această dizabilitate, 150 din ei figurând în evidenţele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova. De altfel, incidenţa cazurilor este una alarmantă la nivel mondial. Dacă în 2007 se vorbea de o incidenţă a cazurilor de un copil cu autism la 190 nou-născuţi, în prezent s-a ajuns la o rată de un copil cu autism la 100 de nou-născuţi, iar raportul ar putea fi în viitorul apropiat de 1 la 80.