Pieţele din Craiova au fost retrocedate la bucată

0
383

Mai multe terenuri din pieţele craiovene au fost vândute sau retrocedate, cu tot cu clădirile existente, unele fiind obiecte de patrimoniu cultural. Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova a acuzat fosta administraţie că a înstrăinat numeroase spaţii din interiorul mai multor pieţe, cum ar fi cele din Piaţa Veche, Piaţa Valea Roşie şi Piaţa Brazda lui Novac. Potrivit lui Cătălin Resceanu, pentru unele terenuri s-ar fi acceptat închirieri în baza unor simple convenţii la notar care au ţinut loc de contracte. 

Directorul SC Târguri şi Pieţe Craiova susţine că, în lunile care au trecut de la preluarea conducerii, a reuşit să scape societatea de un gol financiar de aproape 24 miliarde de lei vechi, pierdere pe care a găsit-o la momentul instalării sale. ”Când am preluat societatea, am găsit 12 miliarde de lei vechi, bani neîncasaţi care nu se mai pot recupera din cauza faptului că sumele sunt datorate de nişte societăţi care nu mai există, adică sunt radiate. Alte 5,8 miliarde de lei vechi provin din facturi neplătite şi care depăşiseră termenul scadent. La acestea se adaugă o pierdere de 7 miliarde de lei”, a precizat Cătălin Resceanu, într-o conferinţă de presă, susţinută ieri la sediul administraţiei pieţelor.

Economii de la apă şi gunoi

”Am contorizat foarte atent consumurile la utilităţi, la apă şi la gunoi, deoarece mulţi particulari din pieţele craiovene nu aveau contract cu Salubritatea şi aruncau deşeurile la noi, iar noi plăteam. La fel, şi pentru consumurile de apă, am găsit particulari care nu plăteau pentru apa consumată”. Sumele pentru apă şi gunoi ajungeau, potrivit acestuia, şi la suma de 900 milioane de lei vechi pe lună. O altă măsură a fost repararea presei de balotat deşeuri, în urma căreia factura la gunoi a mai scăzut cu 100 milioane de lei vechi. Pe de altă parte, SC Pieţe şi Târguri a mai şi făcut venituri suplimentare din vânzarea deşeurilor colectate. O altă măsură a fost ca majoritatea lucrărilor pe care le-am făcut să se execute cu personalul din dotare pentru a nu mai plăti serviciile altor societăţi.

Chiar şi directorul ştie că pieţele lasă de dorit

Cătălin Resceanu

Directorul Cătălin Resceanu a recunoscut că pieţele din Craiova nu se prezintă în cele mai bune condiţii şi a declarat că se încearcă să se dezvolte toate aceste spaţii agro-comerciale şi să se aducă societatea pe profit. ”Încercăm ca, prin banii obţinuţi din vânzarea şi închirierea spaţiilor şi terenurilor din pieţe, să igienizăm peste tot şi să creştem gradul de confort, în măsura în care bugetul ne permite. Bineînţeles că aceste măsuri sunt pentru a avea condiţii minime de desfăşurare a activităţii”, a mai spus acesta. Conducerea pieţelor şi-a propus să se pună la punct şi cu documentaţia necesară pentru accesarea fondurilor europene cu care să se modernizeze spaţiile în care se efectuzează comerţul cu legume şi fructe.

Cu eticheta la vedere

Pe de altă parte, Resceanu a atras atenţia asupra faptului că sunt foarte multe spaţii comerciale în pieţe care aparţin acum unor persoane fizice sau juridice, ele fiind retrocedate de fosta administraţie. ”Aceste vânzări sau retrocedări au fost făcute de fosta administraţie locală, iar modul cum s-au făcut mă interesează foarte mult. De aceea, am solicitat un control amănunţit organelor competente în domeniul retrocedării pentru a vedea ce acte au stat la baza acestora, pentru că, din punctul meu de vedere, ridică un mare semn de întrebare”. Pentru a evita eventualele probleme între cumpărători şi comercianţii din pieţe care sunt particulari, conducerea pieţelor a precizat că a găsit o metodă de identificare a lor astfel încât clienţii să ştie înainte de a cumpăra  dacă cel care deţine spaţiul are contract cu Pieţele sau este privat.

Lista retrocedărilor

Directorul SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova a pus la dispoziţia presei o listă întreagă cu terenuri din perimetrul pieţelor care au fost retrocedate în mandatul fostei administraţii. Piaţa Brestei este, în opinia lui Resceanu, cea mai proastă achiziţie, terenul fiind cumpărat cu suma de 12 miliarde de lei vechi, dar piaţa nu a funcţionat decât foarte puţin timp, ”iar în momentul de faţă reprezintă garaj pentru locuitorii din zonă”. O altă piaţă cu probleme este Piaţa Valea Roşie care, potrivit acestuia, a fost retrocedată „pe jumătate”. În Piaţa Brazda lui Novac a fost retrocedat un teren în forma literei „U” care înconjoară aproape tot platoul agro-alimentar. Terenuri foarte multe au fost retrocedate şi în Piaţa Veche, ”unde s-au vândut şi clădirile care sunt în patrimoniu cultural”. Mai mult, există spaţii comerciale care au fost „date pe convenţii civile la notar” pe care administraţia pieţelor le-a demolat neavând relaţii contractuale cu societatea.