Start la vinietele pentru parcare!

0
357

Craiovenii pot, în sfârşit, după încă o săptămână de aşteptare, să-şi ridice vinietele pentru parcare. Chiar de astăzi, autocolantele se distribuie la toate cele trei ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite, condiţia fiind ca solicitanţii să aibă plătit la zi impozitele pe maşini şi clădiri. Vinietele cu valabilitate de o lună şi o zi se găsesc, deocamdată, doar la chioşcurile de ziare, reprezentanţii municipalităţii încercând şi posibilitatea ca acestea să fie puse în vânzare şi la benzinării.

Dacă în urmă cu o săptămână vinietele pentru parcarea în municipiul Craiova erau aşteptate, de această dată autocolantele au venit şi, din această dimineaţă, se va începe distribuirea lor. “De mâine dimineaţă (n.r. – astăzi, 20 februarie), craiovenii vor putea să-şi ridice vinietele pentru parcare. O condiţie pe care noi o vom cere solicitanţilor este să-şi plăterască toate obligaţiile către noi, respectiv impozitele pe clădiri şi maşini. Cerem acest lucru pentru că, din experienţa anului trecut, am obsevat că sunt foarte multe persoane care se limitează doar la plata celor 40 de lei pentru parcare, dar uită să mai plătească şi impozitul pe maşină, ca să nu mai vorbim de cel pe locuinţe”, a declarat directorul Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova. Potrivit acestuia, au fost comandate 150.000 de viniete, care ar urma să fie distribuite craiovenilor pe parcursul acestui an.

Nu s-a ajuns la nici o înţelegere cu benzinăriile

Aceste viniete se găsesc, ca şi anul trecut, la cele trei ghişee ale Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova: la sediul principal din incinta Pieţei Centrale, la cel din cartierul Craioviţa Nouă (zona restaurantului “Orizont”), precum şi la cel de pe strada “Mitropolit Firmilian”, de la nr. 2. În ceea ce priveşte autocolantul pentru parcarea ocazională (pe o lună sau pe o zi), acesta se poate ridica, la fel, de la cuişcurile de ziare şi de la tonetele de bilete ale RAT Craiova. Directorul Sorin Marcu a declarat că se încearcă să se încheie contracte de colaborare şi cu benzinăriile. “Aşa cum am mai spus, nu e foarte simplu să cădem la o înţelegere cu benzinăriile. Partea proastă este că aceştia ne cer bani pentru acest serviciu, iar noi nu suntem dispuşi să mai plătim nimic”, a mai spus Sorin Marcu. Pe de altă parte, există şi avantajul de a le oferi mai multor şoferi posibilitatea de a intra în legalitate.

Viniete de 40, 15 şi 1 leu

Autorităţile nu au schimbat nimic în privinţa aspectului vinietelor. Ca şi anul trecut, acestea sunt disponibile în trei culori, în funcţie de perioada de valabilitate pe care o doreşte şoferul. Vinieta cu o valabilitate de un an are o culoare albastră şi costă 40 de lei, cea pentru o lună este de culoare galbenă şi se plăteşte 15 lei pentru obţinerea ei, iar cea pentru o zi este colorată în roz şi costă 1 leu. Autorităţile locale spun că au corectat şi ele partea lor de vină, folosind în acest an un marker performant penbtru inscripţionarea numărului de identificare a maşinii pe suprafaţa autocolantului. “Anul trecut oamenii se plângeau că li se şterg datele inscripţionate de noi. De data aceasta, am înlocuit markerul vechi cu unul nou care sperăm să nu ne mai pună aceste probleme”, a mai spus Marcu.

Amenzi usturătoare pentru şoferii fără autocolante

Autorităţile au precizat că, după o anumită perioadă de timp, Poliţia Comunitară va începe să facă şi verificările în trafic pentru a-i surprinde pe şoferii fără viniete. Potrivit regulamentului, aflat în vigoare din 2011, conducătorii auto care vor fi găsiţi că şi-au parcat maşini fără a avea vinietă vor fi sancţionaţi cu amenzi între 100 şi 500 de lei. Cei care şi-au procurat vinieta, dar nu o afişează astfel îmcât să fie vizibilă din exterior vor fi şi ei amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 200 de lei. Aceleaşi sancţiuni sunt aplicate şi celor care sunt prinşi cu maşina într-o parcare şi vor încerca să le arate organelor de control o vinietă cu perioada de valabilitate expirată. Autorităţile locale au stabilit că sunt scutiţi, şi în 2012, de plata taxei pentru parcare persoanele cu handicap care şi-au modificat corespunzător mijloacele de transport, veteranii de război, persoanele care au fost persecutate politic în fostul regim, precum şi revoluţionarii.