Spitalul Filantropia are nevoie urgent de reparaţii

0
402

Mare parte din clădirile ce găzduiesc activitatea medicală a celui mai vechi spital din Craiova au neapărată nevoie de lucrări de reabilitare pentru a oferi condiţii decente de tratament şi internare, dar mai ales pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor. Recent reprezentanţii unităţii sanitare au descoperit probleme serioase la acoperişul imobilului în care se află Clinicile medicale II şi III.

Spitalul Municipal Filantropia din Craiova se luptă cu datoriile şi, mai nou…cu apa infiltrată în tavane. După ce, în ultimele zile, zăpada topită de pe acoperiş a început să se scurgă direct în cabinetele medicale şi în saloane, doctorii sunt obligaţi să stea acum cu găleţile pe podea. Reprezentanţii spitalului spun chiar că au fost nevoiţi să mute pacienţii de la etajul patru, din saloanele unde apa se infiltrase în tavan. Deocamdată, însă, nici vorbă de reparaţii având în vedere că datoria spitalului este de 4 milioane de lei şi, mai mult decât atât, clădirea aflată în discuţie face obiectului unui litigiu.

Acesta nu este însă singurul imobil al unităţii sanitare care ar avea nevoie urgent de reparaţii. Conducerea de la Filantropia are în plan şi demararea unor lucrări de reabilitarea pentru clădirea Stomatologiei din strada Brestei, acolo unde ar urma să fie mutată secţia de Pediatrie. „În urmă cu câţiva ani, clădirea a intrat în renovare însă lucrările s-au oprit. Acum medicii sunt cu lighenele pe jos din cauza faptului că zăpada a început să se topească, iar apa curge din tavan. În saloanele în care s-a infiltrat apă nu mai sunt pacienţi. Nu se pune problema însă ca acoperişul să se prăbuşească. Avem în plan să reabilităm şi clădirea Stomatologiei de pe strada Brestei”, a explicat dr. Bogdan Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

Buget de 2,5 milioane de lei pentru reparaţii şi plata datoriilor

Spitalul Municipal Filantropia funcţionează de mai mulţi ani în sistem pavilionar, fapt ce a îngreunat considerabil, de-a lungul timpului, administrarea acestuia. În plus, toate costurile care implicau, pe lângă chirii, reparaţii şi plata utilităţilor la un preţ destul de piperat, au atârnat foarte greu la bugetul şi aşa afectat de criză al spitalului. Tocmai din acest motiv, în toamna anului 2011 spitalul a trecut printr-o reorganizare, prima clădire la care s-a renunţat fiind chiar cea în care funcţionau, la momentul respectiv, administraţia şi birourile conducerii. Acestea au fost mutate pe bulevardul Nicolae Titulescu, într-unul din pavilioanele în care se găseşte ambulatoriul de specialitate. Reorganizarea nu a rezolvat însă problemele financiare ale spitalului.

Anul acesta unitatea sanitară a primit mai mulţi bani din partea autorităţilor locale, în subordinea cărora se află de altfel spitalul. Bugetul de 2,5 milioane de lei din partea Primăriei ar urma să fie însă împărţit între plata datoriilor pentru utilităţi – care a ajuns la un nivel foarte ridicat, ameninţând chiar funcţionarea spitalului – şi investiţiile în reabilitarea clădirilor.

Proiectul unui nou spital rămâne valabil

Reprezentanţii unităţii sanitare nu au renunţat nici la ideea construirii unei noi clădiri care să înglobeze toate secţiile unităţii medicale. Proiectul tehnic există, iar reprezentanţii unităţii sanitare aşteaptă sprijin din partea Primăriei Craiova pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate. Mai ales că, în momentul acesta banii necesari pentru studiul de fezabilitate există în bugetul pe anul 2012.

Conform proiectului, noua clădire ar urma să aibă şase etaje, cuprinzând secţiile Spitalului Filantropia care acum se găsesc în mai multe zone ale oraşului. Potrivit estimărilor preliminare, costurile necesare pentru construcţia şi dotarea cu aparatură medicală a clădirii vor depăşi 20 de milioane de euro. Aceasta va fi ridicată în curtea unităţii sanitare, în imediata apropiere a maternităţii, pe locul unde acum se află un părculeţ. Noua clădire va fi legată de cea veche – maternitatea – printr-un corp în care vor funcţiona mai multe clinici medicale. „Proiectul unui nou spital municipal rămâne valabil. Banii pentru studiul de fezabilitate sunt prinşi în buget. Nu ne rămâne decât să sperăm că la un moment dat va deveni realitate”, a mai spus managerul Spitalului Filantropia.