Peste 400 de cazuri de pneumonie în numai o săptămână

0
416

Judeţul Dolj se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de pneumonie, după ce, în numai o săptămână, 436 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. O parte din acestea a avut nevoie de internare în spital după ce medicii au hotărât să-i ţină sub supraveghere pe bolnavi.

Aproape 1.400 de doljeni au ajuns, în doar o săptămână, la medic, acuzând dureri de cap, inflamaţii ale gâtului, febră şi o stare generală proastă. Cei mai mulţi au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonie.

Numărul virozelor s-a dublat

Autorităţile sanitare monitorizează situaţia şi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţul Dolj s-au înregistrat 960 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 436 cazuri de pneumopatii acute. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână – 1.396 este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (697 de cazuri). O parte din cei care s-au prezentat la medic cu pneumonii sau infecţii ale căilor respiratorii – cazurile mai grave – a avut nevoie şi de internare în spital. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Cele mai expuse rămân, în continuare, aşa-numitele categorii la risc. Mai exact, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. La fel şi cei care intră în contact cu bolnavii – cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare –, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În acest context, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este aceea de a evita pe cât posibil deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Peste 35.000 de doze de vaccin antigripal au fost repartizate în Dolj

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon. În depozitele Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au ajuns în luna decembrie a anului trecut 35.223 doze de vaccin antigripal, în valoare de 394.879 lei, ce vor fi folosite pentru imunizarea populaţiei la risc.

Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.