Pentru Republica Moldova: 100 milioane de euro, un program de asistenţă macrofinanciară

0
456

În baza unei cereri din partea Republicii Moldova, Comisia Europeană a propus la finele anului trecut, un program de asistenţă macrofinanciară cu o valoare totală de 100 milioane de euro, care să permită acestei ţări să facă faţă nevoilor de finanţare pe termen scurt. Pachetul de asistenţă  ar urma să fie furnizat sub formă de finanţare nerambursabilă (40 milioane de euro) şi împrumuturi pe termen mediu acordate în condiţii favorabile (restul de până la 60 de milioane).

euroPentru a intra în vigoare şi a permite efectuarea plăţilor, programul trebuie să fie adoptat de Parlamentul European şi Consiliu. El ar urma să însoţească noul program FMI pentru această ţară, aprobat la 7 noiembrie 2016. Programul ar urma să ajute Republica Moldova să îşi acopere o parte din nevoile de finanţare externă în următorii doi ani, contribuind astfel la reducerea vulnerabilităţii economiei în ce priveşte balanţa de plăţi pe termen scurt şi situaţia bugetară. „Această asistenţă financiară va ajuta Republica Moldova să îşi satisfacă nevoile imediate în materie de finanţare şi să îşi stabilizeze economia. În acelaşi timp, avem convingerea că îndepinirea condiţiilor de finanţare va contribui la îmbunătăţirea guvernanţei economice a ţării şi va încuraja realizarea unor reforme vitale.”, a subliniat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, responsabil şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea pieţelor de capital.

Noul program de asistenţă va fi plătit în trei tranşe, în 2017 şi 2018

Plăţile efectuate în cadrul programului propus vor depinde de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI, precum şi de punerea în aplicare a condiţiilor de politici specifice convenite între Republica Moldova şi UE printr-un memorandum de înţelegere. Aceste condiţii ar urma să abordeze unele dintre deficienţele fundamentale ale economiei şi ale sistemului de guvernanţă economică din Republica Moldova, în special în sectorul bancar.  Asistenţa macrofinanciară este un instrument excepţional al UE, de răspuns în caz de criză, de care dispun ţările partenere din vecinătatea UE. Aceasta este complementară celei oferite de FMI. O asistenţă macrofinanciară anterioară acordată Republicii Moldova, integral sub formă de finanţare nerambursabilă, în valoare de 90 de milioane de euro, a fost pusă în aplicare cu succes în perioada 2010-2012.