Craiova încă plăteşte ratele lui Bulucea şi Solomon

0
389

Craiova plăteşte, şi în 2017, rate la trei împrumuturi mari contractate de foştii primari. Cu toate acestea, gradul datoriei publice nu a ajuns încă la un nivel îngrijorător. La finalul anului 2016, municipalitatea a comunicat o cifră oficială de 6,08%, faţă de 30% cât îi permite legea.

centrul multifunctionalPrimăria Craiova plăteşte, în acest moment, ratele şi dobânzile la trei împrumuturi mari, care au fost angajate în decursul anilor trecuţi de doi foşti primari.

Primul care a deschis uşa băncilor a fost primarul Vasile Bulucea. În septembrie 2002, presat de implementarea unui proiect cu finanţare europeană, acesta s-a împumutat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu 18,45 milioane de euro, fonduri investite integral în extinderea reţelei de apă a municipiului. După o perioadă de graţie de 3 ani, creditul a început să fie rambursat din 2006, urmând să fie achitat în 17 ani. Până acum, Primăria Craiova a reuşit să achite 6,95 milioane de euro din credit.

70 milioane de lei, împrumutaţi de la BRD Group Societe General

În 2006, pe primul mandat al primarului Antonie Solomon, Primăria Craiova s-a împrumutat din nou. De această dată, banca aleasă a fost BRD Group Societe Generale, iar creditul contractat a fost de 70 milioane de lei. Banii respectivi au fost investiţi în modernizarea Pieţei Prefecturii, iar o altă parte în casetarea unei bucăţi din canalul Corniţoiu. Și acest împrumut se află în plată, urmând să fie achitat integral pe o perioadă de 17 ani, adică în anul 2023.

Până acum, Primăria Craiova a reuşit să plătească o sumă de 30,43 milioane de lei.

20 milioane de euro, credit luat de la o bancă austriacă

strandCel mai mare credit al Primăriei Craiova a fost angajat în 2010, în timpul celui de-al doilea mandat al primarului Antonie Solomon. Municipalitatea s-a împrumutat atunci de la o bancă din Austria, Hypo Noe Gruppe Bank, cu o sumă de 20 milioane de euro, angajându-se să achite toată suma în termen de 17 ani, după o perioadă de graţie de 3 ani.

Consilierii municipali au votat accesarea acestui credit, ca şi în cazul celorlalte două împrumuturi, iar municipalitatea i-a folosit pentru a achita cota-parte la două proiecte cu finanţare europeană: 50% pentru construcţia Centrului Multifuncţional din cartierul Romaneşti şi 50% pentru amenajarea Water Park-ului din Parcul Tineretului.

Grad de îndatorare de 6,08%

Primăria a comunicat, la finalul lui 2016, că municipiul a ajuns la un grad oficial de îndatorare de 6,08%. În bani, acest lucru înseamnă că municipalitatea craioveană a plătit către băncile la care are angajate credite o sumă de 20,35 milioane de lei, dintre care sub formă de rate – 14,46 milioane de lei şi dobânzi – 5,84 milioane de lei. Chiar dacă este puţin mai mare decât cel atins în anul trecut, municipiul continuă, prin urmare, să stea bine la acest capitol, legea dând dreptul unei municipalităţi să se poată împrumuta până la nivelul de 30% din suma veniturilor publice.

24 milioane de lei, ratele din 2017

În 2017, dacă se păstrează aceleaşi credite şi municipalitatea nu mai apelează la alte bănci pentru împrumuturi, iar nivelul veniturilor proprii se învârte în jurul sumei de 300 milioane de lei, autorităţile au calculat că datoria publică va urca la 8,06%. În facturi, acest lucru se va traduce prin faptul că Primăria Craiova va trebui să plătească 24,18 milioane de lei.

Pe acelaşi principiu, gradul de îndatorare va ajunge, în 2018, de 7,78%, în 2019 – de 7,46% şi în 2020 – de 7,15%. Conform calculelor municipalităţii, o situaţie ideală va fi în anul 2031 când municipiul ar urma să ajungă la un grad de îndatorare de 0,73%.