În prezența viceprim-ministrului Poloniei și vicepremierului României / La Craiova va fi inaugurat Centrul de Limbă și Cultură Poloneză

0
288

Centrul Cultural Polonez din cadrul Centrului de Studii Culturale Est-Europene, înființat în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova, se va deschide miercuri, 22 ianuarie, ora 12.00, la sediul Bibliotecii din cartierul Lăpuș – strada „Tehnicii”. La eveniment vor lua parte viceprim-ministrul Guvernului Poloniei și ambasadorul Republicii Polonia la București, acesta din urmă revenind la Craiova la nici un an de la ultima sa vizită. Decizia inaugurării unei instituții care să promoveze limba și cultura poloneze în Cetatea Băniei a fost luată, cu siguranță, fără a fi uitată pagina de istorie locală în relațiile româno-polone, ca și importantele colaborări care există de ani buni între cele două spații culturale.

 

Viceprim-ministrul Guvernului Poloniei, Elzbieta Bienkowska, și vicepremierul Liviu Dragnea

Alături de reprezentanți ai instituțiilor culturale, academice și administrative locale și regionale, la deschiderea oficială a Centrului de Limbă și Cultură Poloneză de la Craiova și-au anunțat participarea Excelența Sa Elzbieta Bienkowska – viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării din Polonia, Excelența Sa Marek Szczygiel – ambasadorul Republicii Polone la București, și Maciej Jukubowski – subsecretar de stat, Ministerul Educației Naționale din Republica Polonia. De asemenea, la eveniment vor participa vicepremierul Liviu Dragnea și Mihnea Costoiu – ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

Se alătură Centrului de la Cluj-Napoca și Institutului Polonez din capitală

În prezent, un Centru de Limbă și Cultură Poloneză cu o intensă activitate ființează la Cluj-Napoca, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Deschis în 2003, acesta se preocupă de predarea limbii polone, organizarea de evenimente culturale și desfășurarea de activități cu caracter științific. Totodată, la București a fost înființat încă din anul 2001 Institutul Polonez, cu principala misiune de răspândire a culturii poloneze, a cunoştinţelor despre istoria şi patrimoniul naţional, precum şi de promovare a colaborării în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei şi vieţii sociale.

Craiova – pagină de referință în istoria relațiilor româno-polone

Decizia inaugurării unui Centru Cultural Polonez la Craiova a fost luată, cu siguranță, fără a fi uitată pagina de istorie locală privind relațiile româno-polone. După cum se știe, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, guvernul polonez s-a exilat, împreună cu tezaurul Băncii Naţionale a Poloniei şi un număr de unităţi ale armatei poloneze, cât şi din populaţia civilă, pe teritoriul românesc.  Între 19 septembrie şi 9 octombrie 1939, Palatul „Jean Mihail” – actualul Muzeu de Artă din Craiova – îl găzduia pe mareşalul Eduard Smigly-Rydz, şeful Cartierului General al armatei poloneze, iar între 5 noiembrie şi 24 decembrie, acelaşi an, pe însuși preşedintele Poloniei, Ignacy Moscicki, cu familia şi suita sa.

Teatrul Național „Marin Sorescu”, o punte culturală a ultimilor ani

Relațiile Craiova-Polonia au continuat de-a lungul timpului în diverse planuri, inclusiv cel cultural. În ultimii ani, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a fost o prezență nelipsită (și de nu puține ori premiată!) de la Festivalului Internaţional „Shakespeare”, unul dintre cele mai prestigioase şi competitive festivaluri de teatru din Europa, organizat pe litoralul Mării Baltice, în Trojmiasto (cele trei oraşe: Gdansk, Gdynia, Sopot), important centru cultural şi artistic al Poloniei.

Nu mai puțin lipsit de însemnătate este faptul că, în urmă cu peste un an, reputatul regizor polonez Janusz Wisniewski, de două ori laureat al Premiului „First Fringe” (Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh, U.K.), a ales să monteze pe scena craioveană spectacolul Apocalipsa după Sha­kespeare”, cu premiera pe 22 decembrie 2012, aflat în repertoriul curent al instituției.

***

Craiova a primit și anul trecut, la începutul lunii aprilie, vizita Excelența Sale Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone la București. La Teatrul Național „Marin Sorescu” a avut loc, atunci, deschiderea expoziției cu titlul „În ritmul epocii – viaţa Kazimierei Illakowiczowna”, iar dr. Radoslawa Janowska-Lascar, de la Universitatea din Wroclaw, a susținut la Universitatea din Craiova o prelegere despre opera poetei, precum şi legăturile ei cu România în perioada interbelică. La sfârşitul vizitei, ambasadorul Marek Szczygiel împreună cu autoritățile locale au depus coroane de flori la mormintele refugiaților polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înhumați la cimitirul catolic din Craiova.