Parlamentul European reacţionează la evenimentele din România

0
317

Plenul Parlamentului European din Strasbourg a găzduit, miercuri seara, o dezbatere asupra demersului Comisiei Europene de a declanşa procedura de încălcare a Tratatelor Uniunii Europene de Ungaria. Procedura, cunoscută ca “infringement”, vizează aspectele legate de statutul băncii centrale, a procesului de selecţie a judecătorilor, precum şi o serie de acţiuni din partea guvernului maghiar care contravin dreptului comunitar.

Victor Boştinaru

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, «De peste un an, Parlamentul European acuză faptul că în Ungaria, dar nu numai, ci şi în România şi Bulgaria, se produc derapaje antidemocratice care reprezintă un conflict deschis cu valorile, cultura şi normele juridice europene. De peste un an, aceste fapte se acumulează, iar decizia Comisiei Europene de astăzi (ieri – n.r.), de a deschide procedura de infringement vine doar să confirme justeţea îngrijorărilor noastre. De peste un an, în Ungaria, dar şi în România, există un asalt asupra Parlamentului Naţional, asupra partidelor de opoziţie, asupra sindicatelor, asupra libertăţii presei. De peste un an, Comisia Europeană este fie timidă, fie tăcută. În aceste condiţii, vă întreb, doamna vicepreşedinte Reding: „Este astăzi domnul preşedinte Barroso, împreună cu dumneavoastră, parte a conspiraţiei de stânga, de care în mod halucinant vorbesc distinşi colegi din PPE? Sau dumneavoastră luaţi act de aceste fapte? Cer în aceste vremuri tulburi Comisiei Europene să nu tacă şi să activeze ca gardian al Tratatelor».

“Liderii populişti au aceleaşi obiective peste tot”

De asemenea, eurodeputatul italian, Pino Arlacchi, reprezentant al grupului S&D şi fost vice-secretar al ONU, a atras atenţia asupra derapajelor antidemocratice din România: «Discutăm despre distrugerea democraţiei în Ungaria, însă cam acelaşi lucru se întâmplă şi în România. Ambele cazuri prezintă, de asemenea, caracteristici similare cu ceea ce se întâmpla în Italia lui Berlusconi. Vedem acum că atât în România, cât şi în Ungaria puterea se concentrează în mâna preşedintelui. Liderii din cele două state consideră că din moment ce au câştigat alegerile pot face tot ceea ce îşi doresc pornind de la structura constituţională a statelor lor, modificând-o în funcţie de dorinţele lor. Jocurile s-au făcut! Liderii populişti au aceleaşi obiective peste tot. Doresc să domine parlamentul, presa şi toţi ceilalţi actori importanţi. Vedem că în România preşedinţia foloseşte serviciile secrete şi poliţia pentru a intimida opoziţia şi opozanţii. În acelaşi timp, televiziunea publică a devenit un mijloc de propagandă publică, iar presa din România este considerată a fi un fel de ameninţare la adresa securităţii naţionale. Este absolut îngrozitor faptul că alegerile într-un stat european sunt organizate de structuri cât se poate de anacronice, ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aşa cum se întâmplă în România acum. Mii de oameni au ieşit pe străzi în România şi îşi cer drepturile, iar noi trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a păstra principiile care stau la baza Uniunii».

Serghei Stanişev

“România a fost victima unei distrugeri graduale şi sistematice a instituţiilor”

Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, cere Guvernului român respectarea standardelor democratice. Mai mult, politicianul “somează” autorităţile din România să respecte sistemul care permite organizarea unor alegeri libere şi corecte cu cea mai apropiată ocazie. “În calitate de lider al Partidului Socialiştilor Europeni (PES), cer Guvernului român să respecte standardele democratice de bază şi îi somez pe guvernanţi să respecte sistemul care permite organizarea unor alegeri libere şi corecte cu cea mai apropiată ocazie”, se arată într-o declaraţie a noului preşedinte al Partidului Socialist European, Serghei Stanişev.

În semn de solidaritate cu Partidul Social Democrat şi “cu miile de români curajoşi care au protestat în stradă”, PES doreşte să îşi exprime dezaprobarea faţă de “continua eroziune a standardelor democratice provocate de Guvernul PDL”. Potrivit liderului socialiştilor europeni, “protestele au fost stârnite de revolta legitimă împotriva privatizării sistemului român de sănătate, dar acum manifestaţiile vizează într-o măsură egală atât sănătatea naţiunii, cât şi sistemul de sănătate”. “România a fost victima unei distrugeri graduale şi sistematice a instituţiilor şi mecanismelor democratice, într-o manieră izbitor de similară cu cea a Ungariei. Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a respectat jurământul constituţional de păstrare a neutralităţii politice. Guvernul urmează într-un mod timid încercările sale de a oprima balansul democratic”, susţine Stanişev.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU