Seară de gală, cu muzică, umor şi premii, la Teatrul Naţional Craiova

0
718

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a dedicat o seară de duminică tuturor acelora care, în anul 2017, i-au fost aproape – de la voluntari şi spectatori fideli la jurnalişti, critici de teatru şi, evident, artişti. Deschisă cu un recital de muzică veche europeană şi fado combinate cu muzică populară românească şi jazz cum numai vocea inegalabilă a Mariei Răducanu poate susţine, sărbătoarea teatrală a continuat cu o festivitate de premiere şi s-a încheiat, în aplauzele sălii arhipline, cu recitalul de umor şi poezie al actorului Horaţiu Mălăele. Amfitrioni ai serii au fost actorii Tamara Popescu şi Constantin Cicort.

Horaţiu Mălăele

În acest cadru de sărbătoare, instituţia a acordat titlul de Societar de Onoare altor nouă actori, răsplătind astfel îndelungata lor activitate pe această scenă: Adrian Andone , Gabriela Baciu, Constantin Cicort, Anca Dinu, Corina Druc, Geni Macsim, Tudorel Petrescu, Angel Rababoc şi Nataşa Raab. „Teatrul nostru are o veche tradiţie, prin care îşi onorează actorii cu o îndelungată activitate pe scena sa. 20 de ani e o viaţă de om. 20 de ani înseamnă foarte multe roluri, foarte multe bucurii şi suferinţe, foarte multă dăruie. Titlul de Societar de Onoare vine să mulţumească celor care au făcut acest lucru pentru publicul craiovean şi nu numai. Aceşti oameni au făcut cinste acestui teatru şi întregii Românii, pentru că i-au dus numele pe toate continentele”, a declarat Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Naţionalului craiovean.

Maria Răducanu

Nu mai puţin de 13 premii au fost acordate în cadrul acestei a II-a ediţii a Galei TNC, printre laureaţi numărându-se actorii Claudiu Bleonţ şi Iulia Colan, regizorul Radu Afrim, scenografele Lia Dogaru şi Andreea Simona Negrilă, criticul de teatru Mircea Morariu. Cel mai popular spectacol a fost desemnat de public „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, în regia lui Alexandru Boureanu, care a avut premiera în toamnă. Premiul a fost înmânat de Avram Iancu, bibliotecarul din Petroşani care, anul trecut, a traversat Canalul Mânecii fără costum de neopren, iar de curând a stabilit un record mondial după ce a înotat tot cursul Dunării, de la izvoare la vărsare, adică nu mai puţin de 2.860 km. Premiile publicului au fost votate de craioveni prin completarea unui chestionar înainte de intrarea la spectacole.

Valer Dellakeza

Un moment cu totul special l-a reprezentat înmânarea Premiului Special pentru întreaga activitate, care a revenit actorului Valer Dellakeza (75 de ani), angajat al Naţionalului craiovean din anul 1968, imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. „Pentru mine este o mare onoare să înmânez acest premiu. De Valer Dellakeza mă leagă o foarte veche prietenie – 55 de ani de slujire a scenei craiovene împreună. E drept, el are 61 de ani de slujire a acestei scene, începându-şi cariera la 14 ani. (…) A contribuit extraordinar la obţinerea marilor succese ale Teatrului Naţional din Craiova – este vorba de peste 100 de mari premii naţionale şi 12 premii internaţionale. (…) Astăzi, cinstindu-l pe Valer Dellakeza, de fapt Teatrul Naţional Craiova se cinsteşte pe sine!”, a afirmat actorul Emil Boroghină, la înmânarea premiului.

Premiile ediţiei 2017:

Premiul Voluntarul anului: Mihai Vozaru

Premiul Spectatorul (oferit celui mai fidel spectator): Dana Trancă

Premiul pentru fotografie de spectacol: Albert Dobrin

Premiile pentru jurnalism cultural „Liliana Hinoveanu”: Categoria TV – Raluca Mirea; Categoria presă scrisă – Cristi Nedelcu; Categoria radio – Davian Vlad

Premiul Backstage – pentru devotamentul celor din spatele scenei: George Dulămea

Premiul pentru Critică teatrală în presa cu acoperire locală: Mădălina Nica

Premiul pentru Critică teatrală în presa cu acoperire naţională: Mircea Morariu

Premiul publicului pentru Scenografie: Lia Dogaru şi Andreea Simona Negrilă

Premiul publicului pentru Cel mai popular actor: Claudiu Bleonţ

Premiul publicului pentru Cea mai populară actriţă: Iulia Colan

Premiul publicului pentru Cel mai popular regizor: Radu Afrim

Premiul publicului pentru Cel mai popular spectacol: „Gaiţele”

Premiul Special pentru întreaga activitate: Valer Dellakeza