Expoziţie „In memoriam Vintilă Horia”

0
448

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” a deschis, ieri, expoziţia intitulată “In memoriam Vintilă Horia”. Organizată pentru marca împlinirea a 102 ani de la naşterea singurului scriitor român distins cu Premiul Gouncourt, expoziţia cuprinde cărţi şi documente în manuscris, dar şi din piese de mobilier provenite din locuinţa personală a lui Vintilă Horia de la Collado Villalba, de lângă Madrid. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul anului, în Salonul Expoziţional.

  Între materialele expuse: corespondenţă Mircea Eliade – Vintilă Horia; corespondenţă Vintilă Horia – Basarab Nicolescu, Horia Stamatu, Nichifor Crainic, Ion Raţiu şi Ștefan Lupaşcu; fotografii de familie; fotografii de la evenimente şi întruniri oficiale; diplome şi certificate; pagini din Jurnalul lui Vintilă Horia; documente în manuscris (nepublicate); periodice (cuprind articole din presa vremii cu privire la prestigiosul premiu Goncourt, acordat scriitorului Vintilă Horia pentru romanul “Dieu este né en exil”, în anul 1960); obiecte personale şi piese de mobilier.

  În urmă cu exact doi ani, în data de 18 decembrie, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” organiza Simpozionul “Vintilă Horia: 100 de ani de la naştere”. Momentul în sine, dincolo de semnificaţia şi implicaţiile dezbaterilor angajate, s-a bucurat de participarea unor cercetători şi literaţi preocupaţi de destinele şi opera lui Vintilă Horia în exil, după cum întrgul demers a avut parte şi de o largă promovare în presa locală şi naţională.

  Demn de menţionat, organizarea unei manifestări în sensul marcării a 100 de ani de la naşterea marelui scriitor român a avut, pentru Biblioteca „Aman”, profunde valenţe fondatoare. Înfiinţarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu este consecinţa imediată a discuţiilor şi dezbaterilor purtate în decembrie 2015. Proiectul înfiinţării Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, pe de altă parte, instituţie care va grupa cea mai mare colecţie alcătuită din operele reprezentanţilor români în Exil, poate fi extras din urmările aceluiaşi simpozion ştiinţific şi cultural desfăşurat în urmă cu doi ani la Craiova.

  În cursul anului curent, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” s-a îmbogăţit constant cu lucrările şi materialele realizate de românii care au creat în afara graniţelor ţării. Prin bunăvoinţa şi implicarea directă a academicianului Basarab Nicolescu, fonduri precum Cicerone Poghirc, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră sau, aşa cum este cazul de faţă, biblioteca personală, au fost aduse la Craiova, la bibliotecă, cu scopul de a completa fondurile consacrate marilor creatori din Exil.

  Între aceste fonduri şi colecţii, ocupând un loc important – atât ca volum de file cât şi ca valoare intrinsecă -, se regăseşte şi cel dedicat lui Vintilă Horia. Constituit în cursul anului 2017, prin aducerea bibliotecii personale a scriitorului de la Villalba, de lângă Madrid, fondul Vintilă Horia reuneşte multiple cărţi, documente, înscrisuri, dar şi obiecte personale de mobilier.

  “Organizarea unei expoziţii dedicate lui Vintilă Horia este nu doar un gest oportun, este o acţiune reparatorie faţă de unul dintre cei mai valoroşi scriitori români ai ultimului secol. Născut la Segarcea, Vintilă Horia a trăit şi creat în cea mai mare parte a vieţii în Exil, departe de locul de baştină. Dacă în urmă cu doi ani iniţiam un nou front, acela al cunoaşterii lui Vintilă Horia, în aceste zile, la 102 ani de la naşterea sa, ne propunem să-i conservăm şi promovăm memoria şi opera”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.

Biroul de Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”