Turcan: PNL va pleda pentru invalidarea mandatului lui Dragnea

0
301

raluca_turcan_79610100PNL va pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, va vota în consecinţă şi va lua în calcul sesizarea CCR în cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, a precizat, ieri, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan. În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, tot ieri, pentru MEDIAFAX, că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea şi sesizarea CCR se fac de râs.

         “Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Sper ca toate celelalte partide să se ralieze acestei poziţii de bun simţ şi să voteze împotrivă. În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale”, a precizat Raluca Turcan pe Facebook.

              Ea a invocat existenţa unui precedent din 2004, privind invalidarea mandatului unui senator. “Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a adăugat Turcan.

       Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat la rândul său că articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la fraudă electorală. „Să le luăm pe rând: pentru ce a fost condamnat Dragnea? Pentru folosirea influenţei de lider politic pentru a obţine foloase. Unde scrie fraudă aici? Articolul pentru care a fost condamnat nu face referire la fraudă electorală. Sancţiunea nu este fraudă electorală, deci nu este cazul nici măcar să se discute despre acest subiect”, a precizat Nicolicea, pentru MEDIAFAX.

       El a arătat, în al doilea rând, că referendumul nu este o operaţiune electorală şi că, deci, nu se poate face legătura între condamnarea lui Dragnea şi fraudă electorală. “Chiar dacă la referendum se votează, referendumul nu este operaţiune electorală, că nu alegi ceva. Era vorba de demiterea lui Băsescu. Legile electorale se referă la alegerile organelor respective – alegeri parlamentare, locale. La referendum nu e vorba de o operaţiune electorală”, a adăugat Nicolicea.

              El a spus, în al treilea rând, referindu-se la anunţul făcut de preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, privind faptul că formaţiunea sa va pleda şi vota pentru invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea şi va sesiza CCR în cazul în care PSD va avea câştig la vot, că aplicarea Regulamentului Camerei Deputaţilor nu este de competenţa CCR. “Sunt zeci de decizii ale Curţii în care se vorbeşte despre autonomia Parlamentului şi a Regulamentelor. Ar respinge sesizarea ca inadmisibilă. Cei care vorbesc de invalidarea mandatului se fac de râs şi nu le pasă pentru că au simţul ridicolului atrofiat”, a mai spus Nicolicea.