Programul „Fructe proaspete în şcoli” va avea alocate 66 de milioane de lei

0
419

Încurajarea formării unor deprinderi de alimentaţie sănătoasă pentru elevi stă la baza continuării programului Fructe proaspete în şcoli. Debutând în cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2009-2010, acesta se va adresa în perioada următoare celor aproximativ 1,75 milioane de elevi la nivel naţional.

În şedinţa Guvernului din 16 decembrie 2015 a fost aprobată o Hotărâre privind stabilirea fructelor proaspete distribuite, a perioadei şi a frecvenţei distribuţiei, a limitei valorii zilnice/elev şi a fondurilor necesare pentru distribuţia fructelor proaspete şi a măsurilor adiacente distribuţiei. Actul normativ aprobat mai stabileşte bugetul aferent acestora, precum şi modalitatea de implementare efectivă şi de gestionare la nivelul administraţiei publice, în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2015-2016. Documentul a fost elaborat în baza art. 1 alin. (2) şi (5) din OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli.

Confinanţarea europeană este de peste 31 de milioane de euro anual

Din anul 2010, pentru implementarea acestui program au fost adoptate anual hotărâri pentru stabilirea fructelor, a perioadei de distribuţie şi a bugetului. Astfel, fondurile UE alocate României pentru un an şcolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinanţare este de 89%. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane fonduri UE şi 34,4 milioane lei reprezintă co-finanţare publică şi cheltuieli, altele decât cele eligibile.

Limita valorii zilnice (preţul fără TVA al merelor) este de 0,37 lei/elev, ca şi în anul 2014, şi perioada de distribuţie gratuită este de maximum 88 de zile. Măsurile adiacente distribuţiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene şi trebuie să se încadreze valoric în limita a 15% din alocarea finală a fiecărui stat membru.

Beneficiarii ajutorului financiar

Beneficiarii programului sunt elevii din clasele I-VIII care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Începând cu anul şcolar 2012-2013, de prevederile programului beneficiază şi elevii din clasa pregătitoare, care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat. Ajutorul financiar solicitat de Consiliul Judeţean Dolj se acordă doar pentru zilele de şcoală şi doar pentru elevii prezenţi la cursuri. Pe perioada vacanţelor şi cea a desfăşurării taberelor şcolare organizate de instituţia şcolară sau de autoritatea educaţională care administrează instituţia şcolară respectivă nu se acordă ajutor financiar.

Numărul total al zilelor de şcoală şi numărul de elevi beneficiari vor fi notificate solicitanţilor de ajutor financiar printr-o adresă emisă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Ajutorul financiar solicitat de C.J. Dolj pentru merele distribuite elevilor din clasele I-VIII şi clasa pregătitoare, care frecventează învăţământul de stat şi privat autorizat/acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale, este plătit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în limita fondurilor stabilite anual prin Hotărâre de Guvern.

Elevii trebuie să înţeleagă beneficiile consumului de fructe

 Lista măsurilor adiacente ce pot fi implementate cuprinde: organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare; organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume sau de activităţi educative practice; organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi/sau legume, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete, cu acordarea de premii.