Rabinul Rafael Shaffer a aprins lumânările de Hanuka la Craiova

0
526

Rabinul șef al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a sărbătorit Hanuka 5775 alături de evreii craioveni la sinagoga de pe strada „Horezului”. Aflat pentru prima dată la Craiova, Rafael Shaffer le-a vorbit membrilor comunităţii evreieşti despre semnificaţiile uneia dintre cele mai importante sărbători din calendarul ebraic.   

Membrii comunităţii evreieşti din Craiova, una dintre cele mai vechi din ţară, dar şi invitaţii de seamă, în frunte cu rabinul şef al FCER, Rafael Shaffer, au fost prezenţi, miercuri seara, la sinagoga din Craiova pentru a celebra, aşa cum se cuvine sărbătoarea de Hanuka. Ca la orice mare sărbătoare, înainte de toate, a fost intonat Imnul României şi cel al Israelului. Apoi, acad. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova,  a prezentat o scurtă lecţie de istorie şi a vorbit despre obiceiurile cu care este întâmpinată această zi.

„Mă bucur că printre noi se află în această seară rabinul şef Rafael Shaffer, reprezentanţi ai altor culte religioase, dar şi ai celor mai importante instituţii din judeţ. Este un moment în care încercăm să evocăm evenimente care s-au derulat în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Este o sărbătoare a victoriei luminii asupra întunericului. Nu sărbătorim o victorie a armatei, ci minunea. Este esenţa acestei sărbători”, a precizat prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova.

Rabinul Rafael Shaffer: „În fiecare dintre noi există o scânteie”

La rândul său, rabinul şef al FCER, Rafael Shaffer, a vorbit despre semnificaţia acestui moment. „Hanuka este legată de răscoala Macabeilor. Atunci când a fost vorba de o negare a libertăţii, oamenii au spus că trebuie să fie ceea ce sunt chiar cu preţul vieţii. Acest moment îl văd ca o metaforă. În fiecare dintre noi există o scânteie. Aceasta este esenţa sărbătorii de Hanuka. Fiecare dintre noi are însă datoria să caute în el această scânteie sacră”, le-a transmis rabinul şef, Rafael Shaffer, celor prezenţi la sinagoga din Craiova.

La sărbătoare a fost prezent și președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. «Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră astăzi. Comunitatea evreiască din Craiova se bucură de respect și are o istorie îndelungată. Dați-mi voie să vă transmit „La mulți ani!” de Hanuka».

Marea Sărbătoare a luminii

În ceea ce priveşte semnificaţiile, sărbătoarea comemorează victoria evreilor Macabei împotriva grecilor-sirieni în anul 165 î. e.n. Iehuda Macabeul i-a învins pe sirieni și s-a întors cu credincioșii săi în Ierusalim, pentru a revendica Templul, pe care sirienii îl închinaseră unor zeități păgâne. Tradiția spune că evreii, la întoarcere, au găsit doar un vas mic cu ulei pur de măsline, vestita menora. Deși era puțin, suficient pentru a lumina Templul vreme de o zi, când au aprins uleiul s-a petrecut un miracol și sfeșnicul a ars timp de opt zile, timp necesar pentru producerea de ulei proaspăt. De atunci, poporul evreu aniversează Hanuka.

Timp de opt nopți, cât durează sărbătoarea, familiile se adună în jurul unui sfeșnic hanukia – un candelabru special cu opt brațe, în care se ard opt lumânări. În prima noapte, capul familiei aprinde o lumânare. În cea de-a doua seară, două lumânări, și așa mai departe, până când, în cea de-a opta seară, se aprind toate lumânările. Există obiceiul ca sfeșnicul să fie așezat în pragul ușii sau la fereastră, o cale pentru evrei de a împărtăși bucuria sărbătorii cu restul comunității în mijlocul căreia trăiesc. Hanuka este şi un prilej de serbări cu cântece şi jocuri, în special pentru copii.