Are de achitat peste un milion de lei! Puşcărie pentru fosta contabilă şi casieră de la Asociaţia de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă

0
203

Doina Liana Paraschiv, fosta contabilă, casieră şi administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a fost condamnată la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată miercuri, 18 decembrie a.c., de Judecătoria Craiova, instanţă care a menţinut-o pe femeie sub control judiciar şi a obligat-o să plătească peste un milion de lei, adică banii pe care i-a sustras din încasări, dar şi penalităţile percepute de Termoficare şi Regia de Apă pentru sumele restante. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. 

Reamintim că, pe 3 iunie 2013, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut-o şi au introdus-o în arest pe Doina Liana Paraschiv, de 62 de ani, din Craiova, acuzată de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Femeia, care a fost administrator, contabil şi casier al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a sustras, în timp, aproape jumătate de milion de lei din banii achitaţi de locatari. „În fapt s-a reţinut că învinuita, în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune suma de 453.000 de lei prin înregistrarea în evidenţa contabilă a unor sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţele prin care încasa banii de la proprietari şi prin nepreluarea soldurilor zilnice reale”, au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Dolj.

După ce Judecătoria Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a femeii, Tribunalul Dolj a admis recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Doina Liana Paraschiv fiind arestată preventiv pe 6 iunie 2013. Anchetatorii au finalizat cercetările şi au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a femeii, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în data de 21 iunie. Odată cu trimiterea în judecată a femeii, pentru delapidare, instanţa a prelungit şi arestarea preventivă a femeii. Asta până pe 7 octombrie 2013, când a fost eliberată sub control judiciar.

Condamnată la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare

Acum, după un an şi jumătate de proces, magistraţii Judecătoriei Craiova au găsit-o vinovată pe femeie  de delapidare şi au condamnat-o la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, iar ca pedeapsă complementară i s-a interzis dreptul de a ocupa funcţia de administrator, contabil şi casier, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale. În plus, judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă şi au obligat-o pe inculpată la plata sumei de 448.854,97 lei cu titlu de daune materiale la care se adaugă penalităţi de întârziere la RA Termoficare – suma de 500.438,76 lei şi la Compania de Apa – suma de 132.224,21 lei. „Constată că inculpata a achitat din prejudiciul cauzat, suma de 2.000 lei, dispune anularea înscrisurilor falsificate constând în state de plată aferente anilor 2002-2012, registre de casă şi chitanţiere, aferente anilor 2002-2012, aflate în custodia Asociaţiei de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă şi menţine sechestrul asigurător asupra autoturismului marca Daewoo Matiz aparţinând inculpatei”, se mai arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, până atunci femeia rămânând sub control judiciar.