Portrete de domnitori și scene istorice, în prima expoziție de stampe deschisă vreodată de Muzeul Olteniei

0
521

O selecție reprezentativă de stampe, unele datând de-acum patru secole, înfățișând figuri emblematice de domnitori și principi ai Țărilor Române și scene istorice, este prezentată într-o expoziție deschisă ieri la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, din strada „Madona Dudu” nr. 14. Realizată în parteneriat cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, expoziția aduce în fața curioșilor sau a celor pasionați de istorie și de cunoașterea propriului trecut 64 de stampe originale și oferă detalii despre realizarea lor. Este pentru prima dată când Muzeul Olteniei organizează un eveniment de acest gen, care, de altfel, și încheie anul expozițional 2013 al instituției. „Istoria, în imagini de epocă. Domnitori şi principi ai Ţărilor Române, deasupra veacurilor” va rămâne deschisă până în primăvara anului viitor și, împreună cu altă expoziție, recent vernisată, „Rarități din colecția Muzeului Olteniei”, vor fi incluse în circuitul Nopții Muzeelor, din 18 mai 2014.

Colaborare cu Arhivele doljene și în domeniul expozițional

Rezultat al primei colaborări a Muzeului Olteniei cu Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale în plan expozițional – până acum relațiile fructificându-se doar în cel științific, „prin publicațiile comune și participarea la simpozioane”, după cum a subliniat managerul Florin Ridiche –, expoziția cuprinde 64 de stampe, cu o vechime cuprinsă între 90 și 400 de ani, din colecțiile celor două instituții păstrătoare de istorie și patrimoniu național. „Mulțumesc Laboratorului de Restaurare al muzeului, unul dintre cele mai performante din țară, pentru sprijinul acordat, pentru că am avut câteva lucrări distruse, poate din cauza condițiilor de păstrare până a le prelua noi”, a declarat, ieri, la vernisaj, Mihaela Dudu, șeful Arhivelor doljene.

Expoziția cuprinde lucrări „care se încadrează, din punct de vedere cronologic, între 1601 și 1921, reprezentative pentru evoluția artei grafice în Țările Române și împărțite în mai multe categorii, după modul de imprimare și temele abordate”, a precizat Radu Dumitrescu, șeful Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, care a făcut, totodată, și o scurtă prezentare a ceea ce a precedat, ca imagine, arta fotografică. „Expoziția reprezintă, într-un fel, un circuit al evoluției artei grafice în Țările Române, de la apariție la creșterea sa și apoi decădere”, a mai spus acesta.

Cea mai veche lucrare: portretul lui Mihai Viteazul, realizat la 1601

Cea mai veche dintre lucrările expuse – aparținând Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale – datează din anul 1601 și îl înfățișează pe Mihai Viteazul, fiind una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale domnitorului,  realizată la Praga, de pictorul oficial al împăratului Rudolf II. Este perioada tehnicilor de gravare în dăltiță, în aramă, aquaforte, aquatintă, în maniferă neagră engleză. «De la această stampă și până în primele trei decenii ale secolului al XIX-lea, întâlnim în expoziție o galerie întreagă de personalități ilustre ale Țărilor Române, de la principi ai Transilvaniei, precum Sigismund Bathory, Andrei Bathory, Gheorghe Rakoczi I, domnitori ai Țării Românești și Moldovei ca Dimitrie Cantemir, Nicolae Mavrocordat, Constantin Mavrocordat, Grigore I Ghica, Constantin Șerban», a explicat Radu Dumitrescu.

1821-1921 – perioada tehnicilor litografice în cretă, a cromolitografiei și offset-ului

Momentul pătrunderii modului de imprimare prin litografiere în Țările Române, 1821, este ilustrat în expoziție prin primele lucrări ale lui Constantin Lecca. Litografia a fost, de altfel, una dintre marile descoperiri ale secolului al XIX-lea, care a revoluționat concepția despre imaginea artistică. Ea a acoperit, prin tiraje mari, necesitățile de multiplicare ale documentelor cele mai diverse, de la desenul de presă, de „actualități” (caricatura, mai ales) la galeriile iconografice de portrete, costume sau moravuri. Momentul instaurării erei fotografice, 1839, „într-un fel a subminat arta litografică, astfel că spre sfârșitul secolului al XIX-lea se poate observa o decădere din punct de vedere artistic a lucrărilor de artă litografică și a cromolitografiilor”, a adăugat Dumitrescu.

Publicul, așteptat zilnic – mai puțin lunea – să viziteze expoziția

Expoziția „Istoria, în imagini de epocă. Domnitori şi principi ai Ţărilor Române, deasupra veacurilor” își așteaptă vizitatorii zilnic, de marți până duminică (lunea – închis), între orele 9.00 și 17.00, convingerea reprezentanților Muzeului Olteniei fiind că va avea succes la public. „Sunt convins că nu va fi ultima colaborare cu Arhivele doljene, pentru că și patrimoniul acestei instituții este foarte bogat”, a mai spus managerul Florin Ridiche la vernisaj.

Evenimentul de ieri s-a bucurat și de participarea a doi reprezentanți ai administrației doljene: Daniela Tarniță, președinta Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Dolj, și Florin Stancu, administratorul public al județului Dolj. Acesta din urmă a apreciat expoziția ca fiind „o ocazie unică de a cunoaște altfel o serie de personalități care, de-a lungul timpului, au marcat destinul și istoria românilor, în general, și acestei regiuni a Oltenei, în special”.