Crăciunul în lumea francofonă

0
195

Vraja sărbătorilor de iarnă s-a simţit, ieri, din plin în sala de audiţii a Bibliotecii Franceze „Omnia” din Craiova. În timp ce un juriu riguros lectura scrisorelele adresate lui Père Noël, spiriduşii, fulgişorii şi oamenii de zăpadă au prins viaţă în cântecelele şi scenetele interpretate frumos, în limba franceză, de elevi de la diferite şcoli din oraş. 

Crăciunul în lumea francofonă”, aşa s-a intitulat spectacolul-concurs care a fost organizat, ieri-seară, pentru a marca mult-aşteptatele sărbători de iarnă. Întâlnirea cu limba franceză a fost pregătită de Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză, Filiala Dolj, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi, bineînţeles, cu Biblioteca Franceză „Omnia” din Craiova, care a fost şi gazda manifestării. „Urmărim prin acest concurs să atragem interesul elevilor de la şcolile primare şi de la gimnaziu pentru Limba franceză. De fapt, acesta e şi scopul asociaţiei noastre”, a precizat prof. dr. Dorina Popi, preşedinta ARPF Dolj şi profesor de Limba franceză la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Moş Crăciun, în cântecele şi scenete

Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni şi s-a bucurat de un interes deosebit în rândul elevilor. Sala bibliotecii, una destul de spaţioasă, a fost neîncăpătoare pentru micii artişti care au venit să celebreze, prin cântec şi replici amuzante, apropiata venire a lui Moş Crăciun. Copiii au creat o atmosferă deosebită. Costumaţi în spiriduşi, fulgi de zăpadă sau, pur şi simplu, purtând ştrengăreşte căciuliţele de Crăciuniţe, elevii au cântat, ajutându-se şi de instrumente muzicale, apoi au prezentat scenete inspirate, cum se putea altfel, din lumea minunată a Crăciunului. S-a evidenţiat grupul de elevi de la Şcoala nr. 2 „Traian”, format din elevii Ruxandra Vladu, Emanuela Drâgnei, Elena Ciuculete şi Bianca Boruz, pregătiţi de profesorul Daniela Telea. Eleva Giulia Bulugean, de la clasa a V-a B, coordonată de aceeaşi profesoară, a recitat, în afara concursului, poezia „Noel”.