„Un milion pentru Unire“

0
65

Asociaţia „Alianţa pentru Centenar“ a lansat oficial în județul Dolj, astăzi, 16 noiembrie, campania de strângere de semnături „Un milion pentru Unire“, care-şi propune să adune sprijinul necesar în vederea revizuirii Constituţiei României, prin introducerea unui preambul în care să fie menţionată ideea de reîntregire naţională, prin unirea Basarabiei cu România. Organizatorii aşteaptă cel puţin 20.000 de semnături pentru Unire, de la doljeni.

În municipiul Craiova, strângerea de semnături va avea loc în Piața Frații Buzești, acolo unde vor fi instalate corturile campaniei. Ulterior, semnături vor fi colectate și în cartierele mari ale orașului Craiova – Rovine, Craiovița Nouă sau Valea Roșie. De asemenea, aceștia își pot înregistra semnătura online pe site-ul semnez.eu, ulterior apropiindu-se fizic la cel mai apropiat cort din zona unde locuiesc

În cadrul conferinței de presă, organizată la Craiova, reprezentanții Alianței pentru Centenar au lansat invitația către craioveni și locuitorii județului Dolj de a participa la Marșul Unirii de la Alba Iulia din 1 decembrie. Cu începere de la ora 8:00, marșul va urma traseul Gara CFR – Bd. Ferdinand – Calea Moţilor – Parcul Unirii. La acțiune sunt așteptați români de pe ambele maluri ale Prutului.

Campania de semnături „Un milion pentru Unire” se desfășoară în toată România, Republica Moldova și în Diaspora, în aceasta fiind antrenate sute de asociații și voluntari care își doresc Unirea. Scopul campaniei este de a aduna 1 milion de semnături, care vor oferi cadrul legal pentru revizuirea Constituției prin introducerea unui preambul în care va fi menționată ideea de reîntregire națională.

Inițiativa de modificare a Constituției vine ca o completare a Declarației Parlamentului României, din 27 martie 2018, de celebrare a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Termenul de strângere a semnăturilor pentru declanșarea procedurii de revizuire a Constituției este 19 martie 2019. Pot semna cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.