Tricolorii au învins, dar n-au primit veşti bune de la Belgrad

0
448

Cu Bancu integralist şi cu Cicâldău pe final de meci, România a trecut uşor de Lituania, la Ploieşti, însă rezultatul nu a fost completat de o surpriză în meciul Serbia – Muntenegru

Tricolorii şi-au făcut datoria şi au câştigat lejer duelul cu modesta Lituanie, dar deja după meciul de la Bucureşti cu Serbia nu mai depinde doar de ei soarta calificării. Teoretic, am mai putea câştiga seria, dar numai dacă se produce unul dintre miracolele fotbalului, adică Lituania să nu piardă la Belgrad, iar trupa lui Contra să se impună la Podgorica. Or, balticii n-au opus prea multă rezistenţă nici la Ploieşti, într-o atmosferă de meci-şcoală, cum practic avea să şi fie pentru tricolori, care au deschis scorul repede şi au păstrat graficul. Cosmin Contra a avut ocazia de a schimba sistemul de joc într-un 4-4-2, dar şi strecura pe teren câţiva dintre calificaţii la Europeanul under 21 de la anul. Unul a şi marcat, chiar în debutul meciului, Puşcaş speculând ideal o acţiune cursivă şi unul dintre momentele de pasivitate ale defensivei lui Jankauskas. Fostul vârf al lui Porto n-a reuşit să acumuleze cu formaţia sa vreun punct la prima ediţie a Ligii Naţiunilor şi Lituania va coborî în al patrulea eşalon al competiţiei. Bancu a fost integralist şi a luat un galben, iar Cicâldău a bifat, pe final, a doua selecţie în tricolor, dar niciunul dintre olteni nu a ieşit în evidenţă, Mitriţă rămânând pe bancă, în condiţiile în care a suferit şi o uşoară accidentare, cu două zile înaintea jocului. În schimb, Puşcaş şi Stanciu şi-au revendicat fiecare câte o repriză, ei fiind cei mai buni tricolori în meciul de la Ploieşti. Cosmin Contra a folosit formula: Tătăruşanu – Benzar, Săpunaru (cpt.), Moţi, Bancu – Chipciu (64 Deac), Anton, Stanciu (73 Cicâldău), Maxim – Keşeru (68 I. Hagi), Puşcaş. Muntenegru n-a reuşit însă surpriza la Belgrad, în condiţiile în care nu a mizat pe cei mai buni jucători ai săi, Jovetic, de la Monaco, şi Savic, de la Atletico Madrid, accidentaţi.

Calcule alambicate pentru calificare, locul 2 sau chiar retrogradare

În funcţie de rezultatele obţinute în Liga Naţiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o şansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Naţiunilor. Pentru a prinde un culoar de calificare la Euro 2020 dinspre Liga Naţiunilor, e nevoie să se îndeplinească mai multe condiţii: măcar una dintre echipele clasate pe primul loc în grupele din Divizia C a Ligii Naţiunilor să obţină biletele pentru CE prin preliminariile clasice, care se vor disputa anul viitor, România să se numere între cele mai bine clasate formaţii de pe locul secund din Divizia C pentru a prinde play-off-ul de patru echipe, din care una singură va mai prinde un loc la Euro. Dacă Serbia se califică din preliminariile clasice, România nu intră automat în play-off doar fiindcă provine din grupa Serbiei, În prezent, cu o rundă înaintea finalului Ligii Naţiunilor, România este cel mai slab loc 2 din Divizia C. Pentru a stabili topul locurilor secunde, se face clasament în trei, cu eliminarea rezultatelor cu ultima clasată în grupele formate din patru echipe. Tricolorii au însă avantajul că mai au un meci cu Muntenegru, care va conta mult în calculul final. Pentru a prinde urna a treia valorică la tragerea la sorţi pentru preliminariile clasice, România trebuie să se numere între cele mai bune două locuri doi dintre cele patru din Liga C. Altfel, va intra în urna a patra valorică. Aşadar, miza este foarte importantă pentru România în duelul de la Podgorica, dar şi pentru Muntenegru, care poate termina şi ea pe 2 în cazul unui succes. Dacă pierd, muntenegrenii vor cădea cel mai probabil în Liga D din Liga Naţiunilor. Conform regulamentului din Liga Naţiunilor, din liga C, care are o grupă de 3 echipe şi 3 grupe de câte 4 echipe, retrogradează în Liga D cele 3 locuri 4 şi cel mai slab loc 3. În stabilirea ierarhiilor pentru echipele din grupele de câte 4 nu se iau în calcul rezultatele obţinute cu ultimele clasate, în cazul nostru, cele cu Lituania. În acest moment, Muntenegru este cel mai slab loc 3, pentru că are mai puţine goluri marcate decât Cipru. România, cu 3 puncte în acest moment, nu mai poate retrogada decât dacă ar pierde la 8 goluri diferenţă în Muntenegru.